Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Slováci viac nakupujú: Minuli sme 161 miliárd

BRATISLAVA - Máme sa lepšie! V obchodoch minieme z roka na rok viac peňazí. Dôvodom pritom nie je ani tak zvyšovanie cien, ale plnšia peňaženka.

V najväčších predajniach na Slovensku totiž stúpli tržby o vyše 11 percent. To znamená, že v obchodoch sme minulý rok nechali neuveriteľných 161 miliárd korún. Tieto peniaze by na pol roka pokryli výdavky štátneho rozpočtu. Bežný Slovák nakupuje najmä vo veľkých centrách. Lídrom na trhu je britské Tesco, ktoré zarobilo takmer 27 miliárd korún. Vyplýva to z prieskumu agentúry Terno, ktorý zverejnil denník Pravda.

„Slovensko prešlo z pesimizmu do životného optimizmu. To spôsobilo, že ľudia sú ochotní viacej míňať,“ vysvetlil Novému Času Ľubomír Drahovský zo spomínanej agentúry. Zlepšuje sa totiž ekonomická situácia domácností. A to preto, že rastú platy a pribúdajú nové pracovné príležitosti. Ľudia najviac míňajú v bohatších regiónoch, ako sú Bratislava a západ Slovenska. Situácia sa však postupne zlepšuje aj v ostatných častiach krajiny, čo je dobrá spáva aj pre obchodníkov. „Obyvateľstvo si dovolí viac nakupovať, bude cielene investovať do svojej krátkodobej budúcnosti,“ predpokladá Ľubomír Drahovský z agentúry na prieskum trhu Terno.

ČO VŠETKO KUPUJEME

Až štvrtina peňazí, ktoré minieme v obchode, ide na potraviny. Zvyšuje sa aj záujem o stavebný materiál. Špecializované predajne navštevujú najmä domáci majstri, ktorých rodiny sa sťahujú do nových bytov a domov. „V mnohých prípadoch sú to holobyty, ktoré si ľudia dokončujú sami,“ podotkol Drahovský. Žiadaným druhom tovaru je aj textil, ktorého sa predalo o osem percent viac ako v roku 2005.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu