Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ako vybaviť stavebné povolenie

Na vybavenie všetkých dokumentov k stavebnému povoleniu si môžete najať aj odborníkov z inžinierskych firiem.
Na vybavenie všetkých dokumentov k stavebnému povoleniu si môžete najať aj odborníkov z inžinierskych firiem.

Mať vlastný dom je snom väčšiny ľudí. Okrem nemalej finančnej hotovosti to však vyžaduje aj množstvo vybavovačiek. Prvými krokmi k realizácii stavby sú územné rozhodnutie a stavebné povolenie. Aby ste ho dostali, treba priložiť list vlastníctva, kópiu z katastrálnej mapy, vyjadrenia obce, správcov sietí a projekt pre stavebné povolenie. Za vybavenie povolenia zaplatíte približne tisíc korún. Nový Čas vám poradí, ako neuviaznuť v tejto hustej sieti papierovačiek.

Stavebné povolenie je štartovací dokument pre začatie stavby rodinného domu. Ak teda chcete bývať v dome, je to váš prvý krok. V prípade, že ste začali stavať bez neho, staviate nepovolenú stavbu a stavebný úrad má právo nariadiť jej odstránenie.

Vlastná realizácia


Ešte skôr, ako sa pustíte do vybavovačiek spojených so stavebným povolením, navštívte stavebný úrad (na obecnom úrade). Podľa Ing. Róberta Kršiaka z realitnej kancelárie ROKR Topoľčany, vám totiž najskôr musia vystaviť územné rozhodnutie. „V ňom vám stanovia presné podmienky stavby, či je vôbec možné na parcele stavať, koľko môže mať podlaží, ale aj to, aké sú možnosti pripojenia na inžinierske siete,“ radí Kršiak. Keď budete mať toto rozhodnutie, môžete sa pustiť do zháňania stavebného dozoru, projektantov a žiadosti o stavebné povolenie spolu s ostatnými dokumentmi. „Existujú však aj inžinierske firmy, ktoré všetky vybavovačky spojené so stavebným povolením vykonajú za vás,“ konštatuje.

Ako to prebieha


Po doručení všetkých dokumentov so žiadosťou má stavebný úrad 30 dní na vyjadrenie. „V priebehu tejto lehoty oznámi účastníkom začatie stavebného konania a môže nariadiť stavebné konanie spojené s miestnym šetrením a obhliadkou miesta stavby, na ktorých by ste sa mali zúčastniť aj vy,“ hovorí majiteľ realitky. V prípade úspešného priebehu konania vydá povolenie, ktoré nadobudne právoplatnosť po uplynutí pätnástich dní od doručenia. Spolu so stavebným povolením dostanete predtlač informačnej tabuľky, ktorú ste povinní vyplniť údajmi zo stavebného povolenia a na viditeľnom mieste ňou označiť stavenisko. Za vybavenie stavebného povolenia zaplatíte správny poplatok okolo 1 000 korún.

Čo musí vaša žiadosť obsahovať?

  • meno, priezvisko a adresu stavebníka
  • druh, účel a miesto stavby (tieto údaje obsahuje projekt na stavebné povolenie)
  • predpokladaný termín dokončenia stavby
  • parcelové čísla stavebného pozemku s uvedením vlastníckych práv (tieto údaje obsahuje list vlastníctva, ktorý bude prílohou žiadosti)
  • meno, priezvisko a adresu projektanta
  • údaj, či sa stavba realizuje dodávateľsky alebo svojpomocne
  • základné údaje o stavbe (tie obsahuje projekt stavby)
  • zoznam účastníkov stavebného konania, ktorí sú stavebníkovi známi
  • Dokumenty, ktoré potrebujete vybaviť


    List vlastníctva, ktorý vám umožní stavať a kópiu katastrálnej mapy.

    Projekt stavby na stavebné povolenie v 3 vyhotoveniach. Sú to výkresy v mierke 1:100.

    Stanoviská, vyjadrenia, posudky obce správcov sietí a hygienikov.

    Doklady o rokovaniach s účastníkmi stavebného konania.

    Kópia nariadenia o schválení územného plánu obce/zóny.

    Vyhlásenie stavebného dozoru, že bude dohliadať na stavbu.
    Nahlásiť chybu

    Odporúčame

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Stream naživo

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Celý program

    Ďalšie zo Zoznamu