Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ficovi sa zdá benzín pridrahý, rokoval v Slovnafte

Premiér Robert Fico
Premiér Robert Fico

BRATISLAVA - Na výrazné zdraženie pohonných hmôt v posledných mesiacoch nebol podľa slovenskej vlády dôvod. Kabinet Roberta Fica preto dnes začal rokovať o cenách benzínu a nafty s rafinériou Slovnaft. Najpoužívanejší benzín s oktánovým číslom 95 sa v súčasnosti na niektorých pumpách predáva za viac ako 39 korún za liter, vo februári bol o tri koruny lacnejší. Slovnaft argumenty vlády odmietol.

"Podľa vlády SR neexistujú dôvody, ktoré by odôvodňovali taký nárast cien benzínu a nafty, ako k nemu došlo za posledné dva mesiace," uviedla v stanovisku hovorkyňa vlády Silvia Glendová. Rozhovory s rafinériou by mali pokračovať na budúci týždeň.

Ceny benzínu na Slovensku ovplyvňujú ceny ropy, ceny palív na komoditných burzách a kurz koruny voči doláru. Zatiaľ čo ceny ropy a palív v posledných týždňoch rástli, koruna si voči doláru polepšila a dostala sa na historické maximum 24,50 SKK/USD. Ceny pohonných hmôt štát na rozdiel od plynu alebo elektriny nereguluje.

"Ceny benzínu stúpli od januára na medzinárodných trhoch o takmer 60 percent, kým v SR to bolo desať percent," uviedla hovorkyňa rafinérie Hana Šimková.

Vláda by ceny palív mohla ovplyvniť znížením spotrebných daní, ktoré tvoria 57 percent z ceny benzínu na čerpacích staniciach. Ministerstvo financií však s poklesom daní nesúhlasí, pretože by to znamenalo výpadok príjmov štátneho rozpočtu. Premiér naopak tento krok pripustil.

Ficova vláda od svojho nástupu po vlaňajších voľbách tlačí na dominantné energetické podniky a snaží sa zabrániť výraznému rastu cien.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu