Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dôchodky: Aj toto na nás chystajú!

BRATISLAVA – Skôr ako sa ministri vyberú na dovolenky, rozhodnú o našich dôchodkoch. Podľa informácií Nového Času budú mať totiž do konca júla na stole kľúčové zákony. Ešte pred tým opäť prerokujú aj spornú analýzu druhého dôchodkového piliera. Čo na nás vláda chystá a aké zmeny čakajú dôchodcov? Vybrali sme najspornejšie body.

Do dôchodku pôjdeme neskôr

Slovenskí muži dnes pracujú do 62. roku života. Postupne sa k nim približujú aj ženy. Vek odchodu do dôchodku sa však má podľa jednej z alternatív, ktorú navrhuje ministerstvo práce, predĺžiť až na 65 rokov. „Neskoršiemu odchodu do dôchodku sa nevyhneme, je to celosvetový problém,“ myslí si ekonomický prognostik zo Slovenskej akadémie vied Pavel Karász. Populácia totiž starne a na dôchodcov, ľudovo povedané, nemá kto pracovať. Slováci sú však podľa Karásza podstatne viac „opotrebovaní“ ako Nemci či Rakúšania. Tí s výnimkou rakúskych žien už pracujú do 65-ky.

Druhý pilier po novom

Na vlastných dôchodkových účtoch si sporí viac ako jeden a pol milióna Slovákov. Ministerstvo práce uvažovalo nad tým, že zmení výšku odvodov do druhého piliera. Na súkromné účty by sme odvádzali menej peňazí, viac by dostávala Sociálna poisťovňa. Pravdepodobnejší je však variant, že druhý pilier bude dobrovoľný. „Je to spravodlivé voči obyvateľom. Každý sa môže rozhodnúť, či mu bude dôchodok vyplácať súkromník alebo štát,“ podotkol Pavel Karász.

Práca alebo dôchodok

Dôchodcovia, ktorí sa zamestnajú, by mohli prísť o svoje penzie. Sociálna poisťovňa by tak teoreticky mohla ušetriť ročne miliardy korún. Tá je zadlžená a chýbajú jej peniaze. Takýto nápad sa však dôchodcom von koncom nepáči. „Pracujú hlavne sezónne, na dohody o vykonaní práce a podobne. Nejde pritom zväčša o veľké peniaze, skôr o prilepšenie k penzii,“ povedal nedávno denníku Hospodárske noviny šéf Jednoty dôchodcov Kamil Vajnorský.

Nespokojná poisťovňa

Vďaka dôchodkovej reforme a zavedeniu vlastných účtov pracujúcich Slovákov prichádza Sociálna poisťovňa o peniaze. Tie jej chýbajú na vyplácanie súčasných dôchodcov. Zástancovia reformy zase upozorňujú, že ak by sa neurobila, štát by v budúcnosti riešil podstatne väčšie problémy. Obyvateľstvo starne, zamestnancov ubúda. Práve oni sú pritom tí, čo z platu pre ľudí v dôchodku odvádzajú percentá.

Porovnanie priemernej mzdy a dôchodku

Rok Mzda Dôchodok
2002 13 511 Sk 6 133 Sk
2003 14 365 Sk 6 531 Sk
2004 15 825 Sk 7 046 Sk
2005 17 274 Sk 7 713 Sk
2006 18 761 Sk 8 226 Sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu