Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Benzín stojí už 38 korún... a bude ešte drahší!

BRATISLAVA - Zlá správa pre motoristov! Na časy, keď stál liter najpoužívanejšieho benzínu aj menej ako 34 korún, môžeme už len spomínať.

Jeho cena sa od februára stále zvyšuje a zmena je v nedohľadne. Zásoby ropy sú totiž najnižšie za uplynulých desať rokov, hrozia hurikány či konflikt s Iránom. A preto za benzín platíme stále viac a viac. Ešteže sa darí aspoň korune.

Za plnú nádrž zaplatíme dnes aj o viac ako sto korún viac ako pred pár týždňami. Analytici pritom predpovedajú, že cena benzínu pôjde v nasledujúcich týždňoch ešte hore. "Vzhľadom na motoristickú sezónu možno očakávať ďalší nárast," povedal ekonomický prognostik Pavel Karász. Nemala by sa však zopakovať situácia z minulého leta. Liter 95-oktánového benzínu vtedy atakoval hranicu 43 korún. "Ceny budú pod touto úrovňou. To však nebude v dôsledku toho, že ropa je lacnejšia, ale preto, že koruna je silnejšia," podotkol Karász.

Slovenská mena totiž včera opäť prepísala štatistiky. Dolár, za ktorý sa nakupuje aj čierne zlato, bol najlacnejší v histórii. Ropy je však na svetových trhoch najmenej od roku 1996. "Obchodníkom vrásky na čele robia nielen nízke zásoby, ale aj problémy v amerických rafinériách," upozorňuje špecializovaný portál tankovanie.sk. Lacnejší benzín je preto zatiaľ nesplniteľným snom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu