Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Výmenou starých spotrebičov ušetríte

Domáce spotrebiče či spotrebná technika nám život spríjemňujú a uľahčujú. Ich používanie však zvyšuje účty za elektrickú energiu. Ak sa chystáte niektoré z nich vymeniť za nové, sústreďte sa nielen na dizajn a cenu, ale i fakt, či patria k energeticky úsporným. Hoci sa to nezdá, ročne môžete ušetriť tisíce korún.

Možno to neviete, ale ak vymeníte vašu desaťročnú chladničku či mrazničku za novú, ročne usporíte 30 % energie. V prípade práčky získate 14 % energie a až 87 % vody. V prípade, že máte ešte staršie spotrebiče z konca 70. rokov, pri kúpe nových ušetríte až 83 % energie.

Dve kategórie spotreby


Spotrebná elektronika a počítače s príslušenstvom patria k výrazným „žrútom“ elektrickej energie. Ak ich kupujete, mali by ste si dať pozor na dve kategórie spotreby - prevádzkovú a v pohotovostnom režime, tzv. stand-by. Tá sa síce počíta iba vo Wh, avšak keďže deň má 24 a rok 8 760 hodín, zbytočná strata je rovnako v stovkách a tisícoch korún. Pri výbere napr. LCD a plazmového televízora sa spotreba pohybuje v rozmedzí 180 až 350 Wh pri prevádzke a 0,1 až 1,4 Wh pri pohotovostnom režime. Tento rozdiel znamená pri priemernej 3-hodinovej dennej prevádzke televízora ročnú úsporu 800 korún.

Pozor i na počítače


Podobné rozdiely platia aj pri počítačových monitoroch. Aj nové výkonné počítače, ktoré využívajú silné zdroje so spotrebou 600 Wh, kupujte len ak ich naozaj potrebujete. Ak počítať nechcete na hranie najnovších hier, zvoľte si bežný zdroj so spotrebou 200 Wh a ušetríte.

Ako si vyberať


Pri kúpe spotrebičov je orientácia jednoduchá. Podľa smerníc Európskej únie musí byť každý označený energetickým štítkom, ktorý de- finuje jeho spotrebu, hlučnosť, atď. Jednotlivé triedy sú označené veľkými písmenami od A do G. Ak však napríklad kupujete televízor, všimnite si prevádzkovú spotrebu, ktorá je uvedená zvyčajne na zadnej strane alebo na letáku.

Vypínajte spotrebiče


Najmä pri elektronike sa dá výrazne ušetriť tým, že ju skutočne vypnete, čo v praxi znamená nevypínate ju iba do pohotovostného režimu, ale kompletne. Ideálne je, ak celú skupinu spotrebičov zapojíte do zásuvky s vypínačom a vždy centrálne vypnete. Ak ich budete poctivo vypínať, ušetríte ročne až 2 500 Sk.

ENERGETICKÝ ŠTÍTOK


Napovie vám, ktorý spotrebič je najúspornejší. Zaraďuje spotrebiče do 7 tried od A po G. Najúspornejšie sú spotrebiče triedy A, resp. B. Stredné hodnoty predstavujú triedy C a D a najväčšími žrútmi energie sú spotrebiče triedy E, F, G (tieto sú na trhu zriedkavé). Od roku 1992 sa však spotreba medzi najúspornejšími spotrebičmi natoľko znížila, že výrobcovia dosahujú parametre na úrovni A+, A++, prípadne A+++. V prípade chladničiek napríklad model v triede A+ má spotrebu o 25 % menšiu ako jej ekvivalent v triede A a o 45 % menšiu ako chladnička patriaca do triedy B.

AKÝ DRAHÝ JE SPOTREBIČ?


Veľmi ľahko si môžete vypočítať, koľko vás domáci spotrebič bude ročne stáť. Na energetickom štítku tiež nájdeme údaj o dennej alebo ročnej spotrebe energie. Spotrebu energie vynásobíme aktuálnou cenou energie v kWh, a ľahko zistíme, koľko nás bude spotrebič ročne stáť. Pri kúpe môžeme navzájom porovnať niekoľko typov spotrebičov a rozhodnúť sa pre tú najúspornejšiu.

KOĽKO SPOTREBUJE ELEKTRONIKA V POHOTOVOSTNOM REŽIME


Najúspornejší Priemerný
LCD Televízor 0,1 Wh 0,8 - 1,4 Wh
Klasický TV 3 Wh 7 - 20 Wh
LCD monitor 3 Wh 7 Wh
Počítač 50 Wh 90 Wh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu