Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Obavy z návalov na daňových úradoch sa nenaplnili

Rad čakajúcich daňovníkov v posledný deň, kedy je možné podať daňové priznania, 2. apríla 2007 pred Daňovým úradom v Trenčíne.
Rad čakajúcich daňovníkov v posledný deň, kedy je možné podať daňové priznania, 2. apríla 2007 pred Daňovým úradom v Trenčíne.

BRATISLAVA - Obavy z dlhých radov na daňových úradoch, kde mali dnes Slováci poslednú možnosť podať daňové priznanie, sa nenaplnili. Podľa zistení ČTK na daňové úrady vo viacerých slovenských mestách síce prišlo viac ľudí než obvykle, čakacie lehoty však príliš dlhé neboli. Klientom sa totiž na niektorých úradoch venovalo viac pracovníkov než v bežných dňoch, predĺžené boli i otváracie hodiny. Oproti minulým rokom si vraj časť Slovákov splnila svoju povinnosť v predstihu.

"Bola som odniesť dcérino priznanie. Vyskytli sa nejaké problémy s potvrdeniami o výške príjmov, pretože pracovala v zahraničí, tak preto až dnes. Veľmi rýchlo to išlo, neboli žiadne problémy," povedala ČTK asi 50-ročná žena v bratislavskej mestskej časti Petržalka. Dlhé rady čakajúcich tu vidieť nebolo.

Podľa hovorkyne Daňového riaditeľstva Adriany Pleškovej preberali pracovníci petržalského úradu daňové priznania v posledný deň do 18. hodiny. "Boli rozšírené kapacity pracovníkov. Bežne preberajú priznania dve pracovníčky na podateľni, dnes to bolo niekoľkonásobne viac," poznamenala Plešková.

Disciplína daňovníkov vraj bola mierne lepšia ako po iné roky. Poslednú šancu na priznanie daní podľa Pleškovej dnes využilo asi 15 percent daňovníkov. Niektorí prišli osobne, ďalší sa spoľahli na internet alebo poštu.

V bratislavskom Starom meste bolo budova daňového úradu takmer prázdna, pracovníci vybavovali ľudí priebežne. "Nemala som žiadne problémy. Išlo to veľmi rýchlo," povedala Bratislavčanka Jaquelin Korbelová.

V bratislavskej časti Nové Mesto vypisovalo na tamojšom daňovom úrade tlačivá niekoľko ľudí na poslednú chvíľu. Podľa úradníčok však zvýšený záujem trval už niekoľko dní. Vyplnené tlačivá vraj stíhali prijímať bez väčších ťažkostí.

Ani v Žiline nebolo vidieť vystresovaných daňovníkov. Na úrade v širšom centre mesta sa údajne čakalo iba niekoľko minút. Väčšinu ľudí však zamestnankyne vybavili priebežne.

Rušnejšie než obyčajne bolo na štyroch daňových úradoch v Košiciach. "Bolo tu omnoho viac ľudí ako býva zvykom. Boli sme však na nápor pripravení a zvládli sme ho," povedal ČTK riaditeľ Daňového úradu Košice Vladislav Vašiv.

Myslí si však, že situácia bolo omnoho pokojnejšia ako v predchádzajúcich rokoch. Ľudia sa vraj chcú vyhnúť stresom a preto si svoju povinnosť prichádzajú splniť už v predstihu.

Daňové priznanie musia až na výnimky podať všetky firmy. To platí aj pre živnostníkov, ak ich príjmy presiahli vlani 45.408 korún, prípadne vykázali stratu. Hranica príjmu pre povinnosť podať priznanie platí aj pre ďalších daňovníkov a zamestnancov, ak za nich ročné zúčtovanie neurobil zamestnávateľ. Za nepredloženie daňového priznania, ktoré je možné doručiť nielen osobne na daňový úrad, ale zaslať aj poštou, faxom či elektronicky, hrozí pokuta najmenej 2000 korún. Dnešok bol tiež posledným dňom na zaplatenie dane z príjmov za minulý rok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu