Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Povinné zmluvné poistenie: Za neuzavretie pokuta až 100 000 Sk!

Neuzavretie poistnej zmluvy v ás môže stáť až 100 000 korún.
Neuzavretie poistnej zmluvy v ás môže stáť až 100 000 korún.

Od nedele platí novela zákona o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla. Prináša niekoľko noviniek. Smerom k legislatíve EÚ sa prispôsobuje napr. výškou poistných limitov. Rovnako sa sprísňujú i pokuty za neuzavretie poistnej zmluvy. Tá sa môže vyšplhať od 500 až do 100 000 korún.

Novela stanovuje nové poistné limity. Zatiaľ čo doteraz sa vzťahovali na počet poškodených, po novom to bude na jednu poistnú udalosť. Pri škodách na zdraví a v prípade smrti bude limit poistného plnenia 5 miliónov eur (cca 167 miliónov Sk) a pri škodách na majetku 1 milión eur (cca 33 miliónov Sk) na jednu poistnú udalosť. Takúto výšku však dosiahnu až v roku 2012.

Prísnejšie pokuty

Doteraz platilo, že za neuzavretie poistnej zmluvy ste mohli dostať pokutu do 15 000 Sk. „Ak niekto nepredložil na výzvu obvodného úradu doklad o poistení, dostal pokutu vo výške 5 000 Sk,“ vysvetľuje vrchná riaditeľka Wüstenrot poisťovne Dana Macková. Podľa novely, ktorá od apríla začala platiť, však táto pokuta bude môcť byť od 500 až do 100 000 korún.

Ďalšie novinky:

Nehoda spôsobená nezistenou osobou

V prípade, že za dopravnú nehodu zodpovedá nezistená osoba a spôsobilo ju nezistené vozidlo, bude poškodenému vyplatená, na rozdiel od minulosti, aj škoda na majetku, teda aute. Ale to len vtedy, ak utrpí ťažkú ujmu na zdraví, prípadne usmrtenie. Ak nehodu spôsobí nepoistené vozidlo, ruší sa minimálna hranica 5 000 Sk pre výplatu poistného plnenia z garančného fondu.

Skúška na alkohol

Ak sa ako vodič, ktorý nehodu zavinil, odmietnete podrobiť skúške na alkohol, riskujete to, že okrem pokuty môže byť proti vám uplatnený aj regres. Znamená to, že ak ste spôsobili nehodu pod vplyvom alkoholu, prípadne nechcete fúkať, poisťovňa si bude môcť od vás nárokovať vrátenie peňazí, ktoré za platí strane, ktorej ste škodu spôsobili.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu