Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Dane treba priznať do pondelka

Ak bude mať vaše daňové priznanie nedostatky, daňový úrad vás vyzve, aby ste ich odstránili.
Ak bude mať vaše daňové priznanie nedostatky, daňový úrad vás vyzve, aby ste ich odstránili.

Konečný termín podania daňového priznania je tu. Ak si svoju povinnosť do pondelka 2. apríla nesplníte, hrozí vám pokuta. A to aj v prípade, že ho podáte po tomto termíne. Rovnako sa pripravte na obdobie daňových kontrol. Inšpektori Daňového riaditeľstva SR vás totiž môžu navštíviť a žiadať od vás potrebné dokumenty.

Podľa Daňového riaditeľstva si ľudia väčšinou nechávajú podanie daňového priznania na poslednú chvíľu. V prípade, že ho podáte oneskorene, hrozí vám pokuta. „Daňový úrad uloží daňovníkovi pokutu vo výške 0,2 percenta z dane uvedenej v daňovom priznaní za každý deň omeškania až do výšky 10 percent z dane,“ vysvetľuje hovorkyňa Adriana Plešková. Rátajte však s tým, že výška pokuty je najmenej 2 000 korún a môže sa vyšplhať až do výšky 1 000 000 korún.

Neskoré zaplatenie

Meškať by ste nemali ani so zaplatením dane. V takom prípade vám daňový úrad vyrúbi sankčný úrok. Jeho výška závisí od dlžnej dane, počtu dní omeškania, a tiež základnej úrokovej sadzby, ktorú určuje Národná banka Slovenska. Výslednú sumu si pre informáciu môžete vypočítať na internetovej stránke drsr.sk v časti kalkulačka.

Chyby v podaní

Pracovníci daňových úradov sa často stretávajú s nesprávne vyplneným daňovým priznaním. „K najčastejším chybám patria nesprávna alebo nepresná identifikácia daňovníka, chýbajúci podpis, nesprávne uplatnenie nezdaniteľných častí základu dane, nesprávne použitý typ tlačiva, absencia povinných príloh a nesúlad údajov uvedených v daňových priznaniach s údajmi uvedenými v priložených účtovných výkazoch,“ dodáva Plešková. Ak má podanie nedostatky, daňový úrad vás vyzve, aby ste v určenej lehote nedostatky odstránili. Ak tak v danom čase urobíte, bude sa považovať, ako keby bolo predložené bez nedostatkov a v deň pôvodného podania.

Daňová kontrola


- správcovia dane ročne vykonajú približne 30 000 daňových kontrol (v minulom roku sa ich vykonalo 31 243)
- daňová kontrola môže byť vykonaná rovnako u fyzických a právnických osôb, teda nielen u živnostníkov
- daňoví inšpektori sa zameriavajú najmä na rizikové daňové subjekty, pri ktorých sa predpokladá krátenie dane
- uchovajte si všetky potrebné dokumenty, na základe ktorých budete môcť preukázať všetky skutočnosti uvedené v daňovom priznaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu