Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Slovensku chýba okolo päťtisíc stavbárov

BRATISLAVA - Napriek rýchlemu rastu objemov stavebnej produkcie na Slovensku naďalej pretrváva nedostatok pracovníkov najmä v stavebných robotníckych profesiach murár, železiar, tesár, podlahár a strechár.

Chýba približne päťtisíc stavbárov robotníkov, uviedol pre agentúru SITA prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Ján Majerský. "Je to veľa, lebo chýbajúce profesie zahŕňajú celý stavebný sektor od výroby a realizácie stavieb po projektové organizácie," doplnil v súvislosti s tým, že stavebné podniky vlani oficiálne zamestnávali priemerne takmer 156 tis. pracovníkov, pričom ich počet sa medziročne zvýšil o 9,3 % a priamo stavebné práce vykonávalo 132 tis. robotníkov. Z toho teda vyplýva, že chýbajúci počet stavbárov predstavuje zhruba štyri percentá stavebných robotníkov.

"Ročne potrebujeme okolo tisíc ľudí. Viac ani nedokážeme absorbovať, je to jeden veľký podnik. To hovorím o strednom manažmente. Dnes sa prejavuje už aj nedostatok stredného manažmentu, nielen robotníkov," dodal J. Majerský. Na doplňujúcu otázku, aký je asi podiel tieňovej sféry v stavebníctve, len odvetil, že to nevie a ani ho to vôbec nezaujíma. Podľa neho je to otázka pre úrady práce, ktoré majú v kompetencii kontrolu pracovníkov, či vo firmách pracujú.

Prezident ZSPS pochybuje o vieruhodnosti údajov Štatistického úradu SR pokiaľ ide o úroveň priemernej mzdy v domácom stavebníctve. "Je pravda, že je nižšia ako oficiálna priemerná mzda v priemysle, ale je do nej započítaná aj priemerná mzda živnostníkov v hodnote okolo 9 tis. Sk, čo je podpriemerná mzda. Priemerná mzda podnikov nad 20 zamestnancov je pritom okolo 18 tis. Sk, čo už je na úrovni priemyslu," poznamenal J. Majerský k vývoju mzdy v stavebníctve. Priemerná nominálna mesačná mzda totiž vlani dosiahla výšku 14 558 Sk a ročne sa zvýšila o 5 %, pričom reálne sa zvýšila o 0,5 %. Podľa šéfa ZSPS je nepochopiteľné, prečo má živnostník v stavebníctve priemernú mzdu 9 tis. Sk. Na otázku, či nie kvôli nižším odvodom, pripustil, že možno pre tzv. čierne peniaze.

K dôveryhodnosti štatistických údajov o vlaňajšom raste stavebnej produkcie o 14,8 % na 145, 975 mld. Sk však nemá vážnejšie pripomienky. "Nemáme veľké pochybnosti o týchto výsledkoch, veríme týmto hodnotám. Keď ich porovnáme s výsledkami firiem, tie majú ešte výraznejší rast. Mnohé firmy majú vyššie tržby o 20 aj 30 %," uzavrel J. Majerský.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu