Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Pozor na nebezpečné plasty!

Snažte sa veci s obsahom PVC odstrániť aj z dosahu detí.
Snažte sa veci s obsahom PVC odstrániť aj z dosahu detí.

Polyvinylchlorid či PVC môže byť životu nebezpečný! Túto skutočnosť odhalila americká organizácia, ktorá sa zaoberá ekologickým stavebníctvom.

Výsledky prieskumu ukazujú, že PVC uvoľňuje do ovzdušia nebezpečné množstvá dioxínov, ktoré spôsobujú rakovinu. Riešením je jeho výmena za prírodné materiály. Keďže PVC je jeden z najpoužívanejších materiálov, ktorý sa vyskytuje aj v zdravotníckych potrebách, obaloch, fľašiach a hračkách, vyhýbať sa mu úplne nedá. „Najlepšou prevenciou je predbežná opatrnosť - teda nevystavovať sa chemickým látkam, keď nemusíte. Radšej použite náhrady, ktoré sú menej rizikové,“ hovorí Veronika Wiedermannová z Úradu verejného zdravotníctva SR. Napríklad namiesto nápojov v plastových fľašiach siahnite po sklenenom obale a deťom zaobstarajte radšej hračky z prírodných materiálov.

Hrozba v stavebníctve

V oblasti stavebníctva sa PVC najčastejšie nachádza v okenných rámoch, ale aj podlahe. Ak tieto materiály začnú horieť, do ovzdušia uvoľňujú toxické plyny, ktoré sú ťažšie ako vzduch a zhromažďujú sa v blízkosti podlahy. Preto sa pri požiari plastov snažte stáť a držať hlavu čo najvyššie. Podľa Aleny Bučekovej z Prezídia hasičského a záchranného zboru môže ľudský organizmus prudko reagovať hlavne na oxidujúce materiály. „Takýto plyn pôsobí narkoticky, dráždi oči a dýchacie cesty, vyvoláva kašeľ, ale aj bezvedomie,“ upozorňuje Bučeková. V plastoch sa môže vyskytovať aj jedovatý fosgén, ktorý leptá pľúca.

Prírodné riešenia

Podľa Daniela Csonku z firmy Danstav by sa plast mohol nahradiť drevom. „Je to prírodný materiál, ktorý je síce náročnejší na údržbu, no zdraviu nie je škodlivý. Na západe už boomu plastových okien odzvonilo. Renesanciu zažívajú opäť drevené europrofily, ale aj podlahy, ktoré sú nielen menej škodlivé, ale aj efektnejšie,“ dodáva Csonka.

NEMOCNICA VYRAĎUJE PLASTY!

Košická nemocnica v Šaci ako prvá v SR vyhlásila stop používaniu všetkých zdravotníckych materiálov, v ktorých sa nachádza PVC. Reaguje tým na výzvu združenia Priateľov Zeme, ktoré o škodlivých zdravotných následkoch informovalo už dávnejšie. Zatiaľ sa nemocnici podarilo „vyčistiť“ novorodenecké oddelenie, no postupne by malo prísť k zmenám aj inde.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu