Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Radičová: Novela Zákonníka práce zníži zamestnanosť

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA - Doteraz platný Zákonník práce nebol prekážkou zamestnanosti, uviedla to v dnešnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo poslankyňa Národnej rady SR za SDKÚ - DS Iveta Radičová.

"Čím sú tvrdšie pravidlá v Zákonníku práce, tým je väčšia nezamestnanosť. Takáto je skúsenosť v krajinách Európskej únie," uviedla poslankyňa Radičová v súvislosti s navrhovanou novelou Zákonníka práce z dielne koaličnej strany Smer - SD. Podľa nej sa navrhovanou novelou posilňuje pozícia odborárov, ale nie zamestnancov. "Obávam sa, že odbory si berú na svoje plecia kompetencie, ktoré im neprináležia," dodala poslankyňa.

S navrhovaným posilňovaním odborov sa nestotožňuje ani druhý diskutujúci - podpredseda ĽS - HZDS Viliam Veteška. Jeho strana chcela ísť do diskusie o novom Zákonníku práce aj s otázkami, ktoré sa týkajú poľnohospodárstva, lesníctva či služieb. Podľa neho sú tieto oblasti závislé od sezónnych prác, na ktorých sa podieľajú ľudia s nižším vzdelaním a málo produktívni. Podľa Vetešku budú obmedzené aj pracovné lízingové spoločnosti, ktoré umožňovali príležitostne sa zamestnať práve takýmto ľuďom. "V istých veciach sme už dosiahli dohodu, napríklad v znižovaní nadčasovej práce," povedal Veteška. Podľa tejto dohody by novela umožňovala nadčasovú prácu tak ako predtým - 250 hodín ročne.

Viliam Veteška je presvedčený, že ak nedôjde k dohode o novele Zákonníka v koalícii, vláda bude musieť prijať jeho ďalšiu novelu. Podobný názor má aj Iveta Radičová, ktorá verejnú diskusiu o Zákonníku, ktorú inicioval premiér Robert Fico, považuje "otvorenú bráničku ústupkom v novom Zákonníku práce." Podľa Radičovej v schválení zákonníka zohrá rozhodujúcu úlohu rokovanie tripartity. "Ak nedôjde k dohode v rámci nej, bude sa očakávať, čo urobí vláda," povedala poslankyňa v relácii TV Markíza.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu