Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Investori sa východu vyhýbajú najmä pre chýbajúcu diaľnicu

Ľubomír Jahnátek
Ľubomír Jahnátek

LEVOČA - O podpore pre pripravované priemyselné parky rokoval vo štvrtok v Levoči minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek s primátorom mesta Miroslavom Vilkovským a starostom Spišského Hrhova Vladimírom Ledeckým.

"Táto oblasť spadá do teritória, kde štát môže dať najvyššie podpory pre nových investorov a na vytvorenie nových pracovných miest," uviedol Jahnátek po rokovaní. Hlavný problém tohto regiónu je podľa ministra komunikačné prepojenie na hlavné európske ťahy. "Je to otázka dostavby diaľnic, ktorá tu bude v priebehu dvoch rokov, čiže dovtedy sa, bohužiaľ, budú investori vždy pozerať trochu inými očami na túto oblasť," skonštatoval Jahnátek.

Ministrove vyjadrenia potvrdil aj starosta Spišského Hrhova. "Investori akosi nechcú ísť mimo cestných komunikácií. Diaľnice sú alfa a omega. Chvalabohu tá diaľnica sa blíži k nášmu regiónu a ja predpokladám, že do dvoch rokov bude dostavaná do Jánoviec," uviedol po rokovaní s ministrom hospodárstva starosta Spišského Hrhova. Dva roky, ktoré chýbajú na dostavanie diaľnice medzi Važcom a Jánovcami predstavuje podľa ministra priestor, ktorý by mal stačiť investorom, aby si tu postavili svoje objekty. Minister ponúkol Levoči i Spišskému Hrhovu pomoc pri príprave oboch priemyselných parkov.

Mesto Levoča pripravuje výstavbu priemyselného parku na južnom okraji mesta, smerom na Spišskú Novú Ves. Pozemky na ploche 16 hektárov sú vysporiadané a tiež je už pripravená projektová dokumentácia. Mesto sa orientuje hlavne na investorov z oblasti potravinárskeho a strojárenského priemyslu, ktoré majú v Levoči tradíciu. Podľa neoficiálnych informácií, jedným z vážnych záujemcov o Levoču je americká spoločnosť Dynabrade.

Starosta Spišského Hrhova povedal, že obec v januári ukončil rokovania s investičnou skupinou Ackerman, nakoľko nebola schopná splniť požadované bankové záruky. Obec hneď začala rokovať s ďalšími investormi o vstupe do pripravovaného priemyselného parku. Zatiaľ išlo len o vstupné rozhovory. "Investori si vypočuli naše návrhy a v apríli by mali dať svoje návrhy," uviedol starosta obce Vladimír Ledecký.

O Spišský Hrhov sa zaujímajú investori z oblasti drevárskeho, strojárskeho a chemicko-biologického priemyslu. Obec má pripravené pozemky s rozlohou 130 hektárov. "Môže sa zastavať celá plocha, ale my budeme radi aj keď vznikne len zopár stoviek pracovných miest na zopár desiatkach hektároch pôdy," doplnil starosta. Priemyselné parky v Levoči a v Spišskom Hrhove nie sú si podľa Ledeckého konkurenciou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu