Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Nárast priemernej mzdy pomohol aj k vyšším platom politikov

BRATISLAVA - Politikom stúpnu v tomto roku platy o niekoľko tisíc korún. Umožnil to vlaňajší nárast priemernej hrubej mzdy, ktorú dnes zverejnil Štatistický úrad. Podľa priemernej mzdy za predošlý rok sa odvodzuje výška miezd poslancov parlamentu a nepriamo aj platy prezidenta, členov vlády či sudcov a ďalších ústavných činiteľov.

Poslanci Národnej rady majú podľa zákona nárok na trojnásobok priemernej mesačnej mzdy za minulý rok. So spätnou platnosťou od januára sa im tak zvýšila základná mzda podľa prepočtu ČTK o 4.400 korún na 56.300 korún.

Prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, ktorému patrí štvornásobok mzdy poslanca, by sa mesačná mzda mala zvýšiť na 225.200 korún. Členovia vlády s nárokom 1,5-násobku poslaneckého platu si prídu mesačne na 84.450 korún. Vyššiu mzdu by mali poberať aj sudcovia Ústavného súdu, predseda a podpredsedovia Najvyššieho kontrolného úradu alebo generálny prokurátor.

V skutočnosti budú mať poslanci a ostatní ústavní činitelia k dispozícii viac peňazí, pretože majú ešte rôzne výhody, nezdaniteľnú paušálnu náhradu a prídavky podľa funkcií. Napríklad premiér Robert Fico by mal mesačne zarobiť viac ako 100.000 Sk.

Nárast čistej mzdy však bude miernejší. Pri zúčtovaní tohtoročných daní totiž budú musieť politici na budúci rok doplatiť daň z príjmu. Súčasná vláda totiž zvýšila zdanenie ľuďom s nadpriemernými príjmami.

Podľa priemernej mzdy za predošlý rok sa upravuje aj maximálna suma, z ktorej sa počítajú povinné sociálne odvody. Ľudia s vysokými príjmami tak zaplatia vyššie odvody. Napríklad najvyšší vymeriavací základ pre platenie dôchodkového poistenia sa od júla zvýši na 56.283 korún z doterajších 51.822 Sk.

Priemerná hrubá mzda zamestnanca vlani stúpla o osem percent na 18.761 korún. Podľa analytikov zvýšenie platov ovplyvnil aj rekordne rýchly hospodársky rast krajiny. Výkon ekonomiky Slovenska vlani vzrástol o 8,3 percenta, čo je najlepší výsledok od vzniku štátu v roku 1993.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu