Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Štrajkujúci dispečeri: Štát nás ignoruje!

Rezort ministra dopravy Ľubomíra Vážneho zatiaľ nepodľahol tlaku dispečerov.
Rezort ministra dopravy Ľubomíra Vážneho zatiaľ nepodľahol tlaku dispečerov.

BRATISLAVA - Nebo nad naším územím zostalo počas víkendu bez lietadiel. O uzavretie vzdušného priestoru sa postaral pokračujúci štrajk navigátorov.

Letecké spoločnosti museli využívať náhradné trasy, Slovensko tak prichádza denne o dva milióny korún. Premiér Robert Fico sa napriek tomu do sporu zasiahnuť zatiaľ nechystá, dôveruje ministrovi dopravy.

Vzdušný priestor nad Slovenskom je uzavretý od piatkovej polnoci. Do štrajku sa zapojila väčšina z vyše stovky leteckých navigátorov. Pravidelné prílety a odlety z najväčších letísk v Košiciach a Bratislave neohrozil. Počas víkendu však vynechala linka z regionálneho letiska Sliač do Prahy.

Vyjednávanie zamrzlo na mŕtvom bode, obnoví sa pravdepodobne až dnes. Podľa ministerstva dopravy štrajkujúcim nejde o zvýšenie bezpečnosti, ale platov. Berú vraj okolo 200-tisíc korún mesačne. "Je pritom viac ľudí, krorých zodpovednosť je minimálne taká ako dispečerov," reagoval premiér Robert Fico. Ide o prvý štrajk od jeho nástupu k moci, do vyjednávaní sa nateraz nezapojí.

"Je pre nás zarážajúca nečinnosť štátnych orgánov," vyhlásil šéf štrajkujúcich Ľuboš Laurenčík. Cez Slovensko môže preletieť až 20 lietadiel za hodinu. Počas víkendu to tak nebolo. "Poskytujeme len pohotovostné a informačné služby a prelety humanitárneho charakteru," povedal v sobotu jeden z dispečerov.

O ČO IM IDE

Štrajkujúci žiadajú zvýšenie bezpečnosti letovej prevádzky, zlepšenie pracovných podmienok a odvolanie Letových prevádzkových služieb Romana Bíra. Ten údajne môže za zlý stav podniku. Odmietajú narážky, že im ide o peniaze a chcú brať až 240-tisíc mesačne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu