Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slovnaft chce ťažiť ropu v Líbyi

BRATISLAVA - Bratislavská rafinéria Slovnaft prejavila záujem o ťažbu ropy v Líbyi, ako aj o modernizáciu tamojších rafinérií. Možnosť spolupráce sa črtá aj v dodávkach líbyjskej ropy do Slovnaftu, ktorý patrí do skupiny maďarského koncernu MOL.

Vyplýva to z rokovaní generálneho riaditeľa Slovnaftu Oszkára Világiho s predstaviteľmi Národnej ropnej spoločnosti Líbye, o ktorých dnes ČTK informovala hovorkyňa Slovnaftu Hana Šimková.

"Výsledky prvých rokovaní hodnotím veľmi pozitívne. Možnosti spolupráce sú zaujímavé pre obe strany a verím, že sa začnú realizovať v krátkom čase," povedal Világi. Ten je spoločne s ďalšími podnikateľmi v delegácii premiéra Roberta Fica, ktorý je na návšteve Líbye.

Slovnaft má podľa Šimkovej záujem na diverzifikácii dodávok ropy. Dodala, že líbyjskú ropu už Slovnaft spracúval v polovici 70. rokov.

Slovensko je takmer úplne závislé na dodávkach ropy z Ruska cez ropovod Družba. Tie boli pre spor Ruska a Bieloruska v januári na zhruba dva dni prerušené. Slovensko by ešte mohlo využiť ropovod Adria, ktorý sa napája na Družbu pri Šahách a odtiaľ smeruje cez Maďarsko až na chorvátske pobrežie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu