Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Registrácia poľského "oscypku" vraj slovenský oštiepok neohrozí

BRATISLAVA - Registrácia poľského syra "oscypek" neohrozí prípadné zaregistrovanie slovenského oštiepku. ČTK to dnes povedal Milan Wenit z poľského veľvyslanectva na Slovensku.

"Oscypek" a oštiepok sú totiž podľa neho rozličné výrobky. Proti žiadosti Poľska o uznanie "oscypka" ako tradičného poľského výrobku sa Slovensko postavilo nedávno v Bruseli. Bratislava sa totiž obáva, že poľská registrácia by slovenský výrobok predsa len mohla ohroziť.

"Poľské veľvyslanectvo je prekvapené, že Slovensko vznieslo námietky," píše sa v tlačovej správe ambasády. Slovenské ministerstvo pôdohospodárstva totiž údajne ešte na konci roka 2005 rokovalo s poľským ministerstvom, že slovenský a poľský syr majú iné zloženie a vyrábajú sa iným spôsobom. Poľsko sa dokonca podľa Wenita zaviazalo, že "oscypek" sa zaregistruje iba v poľštine a nebude sa prekladať do iných jazykov. Po prípadnej registrácii by sa tak podľa neho naďalej mohol predávať aj slovenský oštiepok.

Rozhovory medzi slovenským a poľským ministerstvom dnes potvrdil aj minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa, nedošlo však k uzatvoreniu dohody. "Keby bola dohoda uzatvorená, ani Poliaci ani Slováci by nemali pri registrácii problém," povedal.

Bratislava podľa Jureňu súhlasí s používaním názvov "oscypek" a oštiepok, ktoré by sa nemali prekladať. Slovenský výrobok by teda mal byť registrovaný bez prídavného mena "slovenský".

Proti jednostrannej registrácii poľského výrobku je aj slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik, ktorý pochádza z Oravy, kde je výroba oštiepku tradičná. "Zaregistrovanie len poľského výrobku by mohlo mať nepriaznivý vplyv na zaregistrovanie slovenského oštiepku," povedal Mikolášik ČTK. Podľa neho sa budú musieť v blízkej dobe stretnúť diplomati obidvoch krajín a dohodnúť sa na kompromise. Tým by podľa neho mohla byť napríklad vzájomná podpora registrácie "oscypka" i oštiepka.

Okrem sporu o oštiepok sa na konci minulého roka objavil aj spor o registráciu syrových korbáčikov - ďalšej tradičnej slovenskej syrovej pochúťky, ktorá sa vyrába najmä v oravskej obci Zázrivá. Podľa viacerých slovenských výrobcov korbáčika i slovenského ministerstva Poľsko chcelo spolu so Slovenskom požiadať o jeho registráciu.

Wenit však povedal, že to bola práve Bratislava, ktorá požiadala jeho krajinu, aby sa spolu usilovali o registráciu korbáčika. "Čo sa týka zapletaných syrov, takzvaných korbáčikov, Poľsko nemá záujem získať v EÚ registráciu," uviedla ambasáda v tlačovej správe. Mikolášik však povedal, že poľské stanovisko je možno len diplomatickou reakciou. "Poliaci pravdepodobne zatiaľ nie sú pripravení (na registráciu korbáčika), a preto vec nadľahčili," povedal Mikolášik.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu