Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Nitriansky kraj: Noví investori spôsobia pokles nezamestnanosti

Nitriansky kraj čaká tento rok ďalší pokles nezamestnanosti
Nitriansky kraj čaká tento rok ďalší pokles nezamestnanosti

NITRA - V Nitrianskom kraji, kde sa počas vlaňajška podľa úradov práce medziročne znížila nezamestnanosť na 9,1 z 11,4 percenta, očakávajú výrazný pokles počtu ľudí bez zamestnania aj v tomto roku. Počet pracovných príležitostí by sa mal zvýšiť najmä po spustení výroby nových firiem v nitrianskom a levickom priemyselnom parku, zhodli sa riaditelia úradov práce oslovení ČTK.

Na rozbeh výroby nových firiem čakajú najmä v levickom okrese, ktorý má v kraji najvyššiu nezamestnanosť. "V okrese je približne 6500 nezamestnaných, ktorí sú okamžite k dispozícii pre trh práce," spresnil riaditeľ okresného úradu práce Ladislav Kollár. Investori v miestnom priemyselnom parku by mali zamestnať v priebehu tohto roka väčšinu z plánovaných 2000 ľudí. Doteraz si vo firmách Nefab Packaging, Globo Eastern Europe a Leaf International našlo prácu podľa Kollára približne 300 ľudí. Ďalších šesť firiem svoje prevádzky otvorí v priebehu tohto a budúceho roku.

Najväčšou investíciou v kraji je príchod japonského Sony, ktorý bude v Nitre vyrábať LCD televízory. V meste počas tohto a budúceho roka pribudne 3000 nových pracovných miest, z toho približne 1000 obsadia pracovníci rušeného závodu Sony v Trnave.

V okrese Nitra je z celého kraja najnižšia miera nezamestnanosti. Úrad práce tu koncom roka evidoval 7166 uchádzačov o zamestnanie a po spustení výroby Sony poklesne nezamestnanosť minimálne o jeden percentuálny bod. Japonský výrobca elektroniky stavia montážne haly od decembra minulého roka vedľa amerického producenta autosúčiastok Visteon, ktorý už v Nitre zamestnal okolo 400 pracovníkov. Ďalší investor v nitrianskom priemyselnom parku, nemecký výrobca čipových kariet Giesecke & Devrient, plánuje zamestnať 300 ľudí.

Pod znižovanie počtu nezamestnaných sa okrem otvárania veľkých firiem podpísal aj rozvoj stredných podnikov. V južných okresoch kraja zasa ťažia z blízkosti priemyselných podnikov v susednom Maďarsku, do ktorých denne dochádzajú tisícky Slovákov, tvrdí riaditeľka úradu práce v Nových Zámkoch Helena Boháčová.

Aj keď do novozámockého okresu investície typu Sony zatiaľ neprišli, darí sa tu spoločnosti Osram Slovakia patriacej do skupiny Siemens. Firma v súčasnosti zamestnáva takmer 2000 ľudí a jej ročný obrat prekračuje 2,5 miliardy korún.

Miliardové ročné obraty a vysokú zamestnanosť si udržiavajú aj ďalšie veľké podniky v kraji, medzi inými aj výrobca elektrotechnických zariadení SES Tlmače, celulózka Kappa Štúrovo, výrobca nábytku Decodom Topoľčany alebo chemička Duslo Šaľa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu