Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vo štvrtom štvrťroku ekonomika SR reálne vzrástla o 9,5 %

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika si aj v poslednom štvrťroku minulého roka udržala prudký rast. Po medziročnom náraste o 9,8 % v treťom štvrťroku zaznamenala podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu SR reálny nárast o 9,5 %.

V bežných cenách vzrástlo hospodárstvo o 11,4 %. Od začiatku októbra do konca decembra sa pritom podľa rýchleho odhadu vytvoril hrubý domáci produkt v hodnote 438,4 mld. Sk. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zrýchlenie tvorby hrubého domáceho produktu súviselo podľa ŠÚ s rastom pridanej hodnoty v priemysle, obchode a finančnom sprostredkovaní. Na strane spotreby bol rast ekonomiky ovplyvnený najmä pokračujúcim zahraničným dopytom pri trvajúcom raste domáceho dopytu. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa v poslednom štvrťroku 2006 vytvoril v stálych cenách hrubý domáci produkt v objeme 329,9 mld. Sk a v medziročnom porovnaní vzrástol o 9,1 %.

Rýchle odhady HDP bude ŠÚ na základe ďalších dostupných štatistických a administratívnych údajov spresňovať a publikovať v rozsahu štruktúr v Štatistickej správe o základných vývojových tendenciách v hospodárstve SR v roku 2006. Spresnené výsledky zverejní 6. marca 2006.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu