Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Elektromechanici a rybári: Zomierajú pre nepozornosť a zlé počasie

Podcenenie rizík pri práci s vysokým napätím stojí mnohých elektromechanikov a opravárov život. Zobraziť galériu (3)
Podcenenie rizík pri práci s vysokým napätím stojí mnohých elektromechanikov a opravárov život.

Rutinná práca s nebezpečnou technikou alebo vidina veľkého zárobku a adrenalín – to sú dôvody, pre ktoré často dochádza k ťažkým zraneniam a vyhasína nejeden ľudský život.

Štatistiky úmrtnosti v prípade elektromechanikov a opravárov nie sú také desivé ako u rybárov, ktorým patrí prvenstvo vo svetovom rebríčku najrizikovejších povolaní. Sedemdesiatjeden úmrtí na stotisíc lovcov hovorí za všetko. Ak sa teda chystáte loviť kraby na Aljašku alebo zahrávať sa s elektrinou, majte na pamäti: „Ide o život!“

Elektromechanik a opravár

Podľa štatistík Národného inšpektorátu práce sú tieto dve povolania desiate najrizikovejšie. V počte smrteľných a ťažkých úrazov sa dostali v priemyselnom odvetví na 6. miesto. Najčastejšími príčinami vzniku úrazu sú podľa Bartolomeja Dorova z Inšpektorátu práce nesprávne zorganizovanie pracovných úloh a zlyhanie ľudského faktora. To znamená, že buď robil zamestnanec proti predpisom, podcenil prácu a vystavil sa riziku, alebo ju vykonával rutinne. „Stáva sa veľa prípadov, že sa dvaja elektromechanici a opravári pri práci dohodnú, aby jeden z nich prúd vypol. Ten na to zabudne, v dôsledku čoho dochádza k úrazu,“ konštatuje Dorov. Druhým rizikovým faktorom je fakt, že veľakrát pracujú vo výškach, uzavretých priestoroch alebo v podzemí, kde sú sami, takže im nemá kto pomôcť v prípade nebezpečenstva. „I napriek tomu, že každý elektromechanik a opravár musí mať špeciálne oprávnenie na vykonávanie svojho povolania, niekedy nastane moment, ktorému sa nedokáže predísť,“ uzatvára Dorov.

Rybár

Je celosvetovo najnebezpečnejším zamestnaním práve preto, že má množstvo nepredvídateľných úskalí a nástrah. Zúrivé búrky alebo nárazy lodí na ľadové kryhy majú hrozivé následky. Svetové štatistiky hovoria až o 71 úmrtiach na 100-tisíc zamestnancov, pričom ide väčšinou o utopenie. Najrizikovejšou profesiou spomedzi všetkých rybárov je lovec krabov. Tieto živočíchy sa lovia iba 3 - 4 týždne v roku väčšinou v zime v Beringovom mori na Aljaške alebo v Nórsku. Rybári pri tom používajú ťažké 300-kilové oceľové klietky a pasce, ktoré spúšťajú do 120-metrovej hĺbky. Pracujú až 20 hodín denne a nemajú čas poriadne si oddýchnuť. Aj tomuto faktu sa pripisuje ich vysoká úmrtnosť. Ak je však lov úspešný, môžu zarobiť okolo 30 000 Sk za deň.

Najčastejšie zranenia

- pomliaždeniny panvy
- popáleniny hlavy
- otrava plynom
- amputácia a zlomeniny prstov
- popáleniny viacerých častí tela
- pomliaždeniny zápästia

Úrazy elektromechanikov a opravárov v rokoch 2002 - 2006
7 smrteľných pracovných úrazov
7 ťažkých pracovných úrazov
399 ľahkých pracovných úrazov
Spolu 413 úrazov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu