Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Zahraničný obchod znovu prichystal nepríjemné prekvapenie

BRATISLAVA - Výsledok zahraničného obchodu SR znovu prichystal nepríjemné prekvapenie. V decembri minulého roka podľa predbežných údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR dosiahol deficit zahranično-obchodnej výmeny krajiny 12,476 mld. Sk, čo bolo viac, ako očakával trh.

"Verili sme v lepší výkon exportu," hodnotí analytik ČSOB Marek Gábriš, aj keď podľa neho medziročný rast vývozov o 18 % na 97,894 mld. Sk nie je zlý výsledok. Pozitívne podľa Gábriša je, že tempo rastu exportu po prvý raz v tomto roku výrazne predstihlo tempo dovozu. Import totiž v decembri medziročne narástol iba o 1 % na 110,369 mld. Sk. "Dôvodom je vysoká základňa z predchádzajúceho roka, kedy sa doviezli technológie pre závod Kia v hodnote približne 10 mld. Sk," dodáva však analytik Tatra banky Juraj Valachy. Zároveň podľa neho podniky pravdepodobne začali používať zásoby vstupných materiálov, ktoré dovážali v treťom štvrťroku minulého

Za celý minulý rok deficit zahraničného obchodu SR dosiahol podľa predbežných údajov 92,118 mld. Sk. V porovnaní s rokom 2005 sa tak zvýšil o 15,796 mld. Sk. V tomto roku však analytici očakávajú výrazné zlepšenie zahraničného obchodu. "Definitívny obrat v obchodnej bilancii by mal prísť najneskôr do konca prvého štvrťroka," predpokladá Gábriš. Najväčšie investičné projekty stimulujúce dovozy, ako napríklad závody PSA Peugeot Citroën pri Trnave, Kia pri Žiline a na ne naviazané investície, sú už ukončené. Keďže ďalšie ohlásené investície sa ešte nespustili, importy by podľa neho mohli na čas spomaliť pri súčasnom zrýchlení exportu. Ako totiž dodal, vyhliadky ekonomického rastu v západnej Európe nie sú zlé a mali by sa teda začať prejavovať nové exportné kapacity. V prospech miernejších dovozov by zase mohla aj miernejšia zima, nižšia cena ropy a medziročne silnejšia koruna.

Zlepšené vyhliadky by sa teda mali podľa analytikov v tomto roku postarať o skresanie celoročného deficitu zahraničného obchodu na približne tretinu. Podľa Gábriša by mohol deficit obchodnej bilancie Slovenska v tomto roku predstavovať 31,5 mld. Sk. Valachy odhaduje celoročný schodok pri úrovni 35 mld. Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu