Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Čaká nás super rok!

Odborníci Slovákom predpovedajú najlepší rok od vzniku samostatnosti. Budeme mať viac peňazí na nákupy, ale aj dovolenky a zábavu
Odborníci Slovákom predpovedajú najlepší rok od vzniku samostatnosti. Budeme mať viac peňazí na nákupy, ale aj dovolenky a zábavu

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika stále zvyšuje svoje obrátky. V porovnaní s vyspelými krajinami Európskej únie rastie trikrát rýchlejšie, čo konečne pocítia vo svojich peňaženkách aj obyčajní ľudia.

Odborníci totiž predpokladajú, že v tomto roku sa výrazne zvýšia reálne platy a spomalí rast cien. Slováci budú mať teda viac peňazí aj na dovolenky, zábavu či kultúru.

Zdražovanie v obchodoch má na svedomí okrem ziskuchtivosti predajcov najmä inflácia. Národná banka však podľa guvernéra Ivana Šramka predpokladá, že tá tento rok stúpne len o dve percentá. „Takýto vývoj súvisí s rastom potenciálu ekonomiky,“ povedal Šramko. Môžu za to hlavne investície a s tým spojené nové pracovné miesta. Ďalším pozitívom je pomalší rast regulovaných cien plynu, elektriny či vody a lacná ropa. Tento trend je dobrou správou hlavne pre naše peňaženky.

„Podľa všetkého budú ceny rásť pomalšie, najmä pri energiách, čo je veľmi dôležité, pretože súvisia s každodennými výdavkami domácností,“ povedal Novému Času ekonóm Pavel Karász. Zmenili sa aj predpovede o raste miezd. Po odčítaní odvodov, daní a inflácie by mohlo Slovákom zostať pár stoviek navyše aj v skutočnosti. Reálne platy budú totiž podľa centrálnej banky asi o 5 percent vyššie. Bežné domácnosti tak minú viac peňazí nielen v obchodoch. Po zaplatení nevyhnutných výdavkov im zostane aj na dovolenky či zábavu. „Trend sa nezlepší z roka na rok, ale postupne dobehneme vyspelé krajiny aj v tomto ohľade,“ dodal Karász.

Slovenský tiger


Naša ekonomika je lídrom regiónu. Vďaka reformám predchádzajúcej vlády vzrástla uplynulý rok o takmer osem percent. V strednej Európe ide o nevídané číslo. Susedné Poľsko má najväčší trh, hospodárstvo si však polepšilo o necelých šesť percent. Podobné „tigrie skoky“ ako Slovensko robilo z krajín EÚ len Írsko. Jeho ekonomika rástla v polovici 90. rokov desaťpercentným tempom. Naším problémom však zatiaľ zostáva vysoká nezamestnanosť.

Čo je za infláciou


Ide o jeden z najvážnejších problémov vyspelých ekonomík. Vďaka inflácii sa znižuje hodnota peňazí, následkom čoho zase rastú ceny tovarov a služieb. Aj Slovensko má s tým negatívne skúsenosti. Napríklad pri prechode na trhovú ekonomiku v roku 1990 sa rapídne zvýšili ceny. A to aj pre infláciu, ktorá bola na úrovni 30 percent.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu