Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Plánujte! Za 4 dni dovolenky môžete mať 9 dní voľna

Ak chcete využiť šancu mať viac voľna za pár dní dovolenky, nahláste si ju včas.
Ak chcete využiť šancu mať viac voľna za pár dní dovolenky, nahláste si ju včas.

Dobrá správa pre všetkých pracujúcich - až jedenásť štátnych sviatkov padlo na pracovné dni. Ak si tento rok chcete konečne poriadne oddýchnuť a ušetriť dni dovolenky, s dobrým plánom sa vám to môže podariť. Stačí, ak si čo najskôr pozorne prelistujete kalendár a nahlásite voľno vopred. Pripravte sa však na to, že o najlepšie termíny sa strhne riadny boj. Napríklad v apríli a júli môžete získať za štyri dni dovolenky až deväť dní voľna.

Ak ste ešte neuvažovali nad tým, kedy si vziať dovolenku tak, aby ste čo najviac ušetrili, tento rok máte hneď niekoľko možností.

Podľa Zákonníka práce máte totiž nárok na 20 dní voľna, a to vtedy, ak ste u jedného zamestnávateľa odpracovali aspoň 60 dní.

Plánujte dopredu


To, ako si ju môžete vybrať, určuje nielen Zákonník práce, ale aj kolektívna zmluva. Mnohé podniky majú totiž stanovené hromadné závodné dovolenky z prevádzkových dôvodov napr. 2 týždne (zväčša automobilky), ktoré si musia vybrať vtedy, keď im ju určia. „Aj v prípade, že v takejto firme nepracujete, mali by ste vedieť, že v Zákonníku práce je stanovené aj to, že jedna časť z nej musí trvať najmenej dva týždne,“ vysvetľuje právnik Jaroslav Vaško. Toto platí vtedy, ak sa so zamestnávateľom nedohodnete inak. Ešte stále si však môžete plánovať voľno aj mimo týchto dní. Ak si dovolenku vyberiete napríklad od 28. apríla do 8. mája (5 dní), získate až 11 dní voľna.

Nárok na voľno


V prípade, že ste sa len teraz zamestnali a potrebovali by ste pár dní voľna, môžete si vybrať len jednu dvanástinu z odpracovaných dní. Dovolenka vo výmere 5 týždňov patrí tomu, kto do konca kalendárneho roka odpracoval aspoň 15 rokov po 18. roku veku. Zvýhodnení sú v tomto prípade aj učitelia a ostatní pracovníci školstva, pretože tí majú až 8 týždňov voľna.

Dodatková dovolenka


Tí, ktorí pracujú po celý rok pod zemou napr. pri ťažbe nerastov, ale aj tí, čo vykonávajú zvlášť ťažké alebo zdraviu škodlivé profesie, majú nárok na dodatkovú dovolenku v dĺžke jedného týždňa. Ak však za týchto podmienok pracujete len časť kalendárneho roka, môžete si za každých 22 takto odpracovaných dní z nej vybrať jednu dvanástinu. Dodatková dovolenka sa čer pá vždy prednostne.

O dovolenku požiadajte včas


Nespoliehajte sa na to, že vám šéf automaticky odsúhlasí vami vybraný termín dovolenky. Mal by prihliadať nielen svojim, ale aj vašim záujmom, ale konečné rozhodnutie je na ňom.

Pokiaľ určuje šéf termín dovolenky, musí vám ho oznámiť minimálne 14 dní dopredu.

Najviac dovolenkujú rakúšania

Ak túžite po viacerých dňoch dovolenky, môžete začať uvažovať nad tým, že sa odsťahujete do Rakúska. Tí, ktorí v tejto krajine odpracovali 25 rokov, majú nárok na 36 dní voľna. Celkom dobre sú na tom aj Dáni a Španieli, pretože tí majú 30 dní dovolenky. Naopak, závidieť nemusíme Belgičanom, Írom, ale aj Slovincom, ktorí majú len 20 dní dovolenky tak ako my.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu