Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Slovensko sa teší vysokému záujmu investorov

BRATISLAVA - Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) má v súčasnosti rozpracovaných 120 investičných projektov. Ako uviedol na štvrtkovej tlačovej besede vedúci sekcie Priame zahraničné investície SARIO Martin Rybár najviac investorov by tak na Slovensko mohlo v budúcom období prísť z Nemecka, USA, Talianska a z Kórey.

Zahraničné firmy pritom chcú na Slovensku investovať hlavne v automobilovom priemysle a v strojárskom. "Veľký vzostup evidujeme v elektrotechnickom priemysle, kde máme rozpracovaných 22 investičných projektov," dodal Rybár.

Podľa neho sú to všetko projekty rozpracované v rôznych fázach. "Neradi by sme však v tejto fáze išli do nejakých väčších detailov," doplnil Rybár. SARIO deklaruje, že tento rok, čo sa týka prílevu nových investícií na Slovensko, bude lepší ako predchádzajúci rok. "Objem investícií bude výrazne vyšší ako v minulom roku," zdôraznil Rybár. SARIO v minulom roku zrealizovala 65 investičných projektov.

Prílev priamych zahraničných investícií v nasledujúcom období by tak mal predstavovať 607 mil. eur, čo je približne 21,28 mld. Sk. Príchodom týchto investícií by sa malo vytvoriť 11 240 nových pracovných miest s plánovanou expanziou na 14 547 pracovných miest. Investori mali záujem najmä o Nitriansky kraj, v ktorom SARIO zrealizovalo 13 projektov. Nasleduje Trenčiansky kraj (11), Bratislavský kraj (9), Žilinský kraj (9), Košický kraj (8), Banskobystrický kraj (6), Prešovský kraj (5) a Trnavský kraj (4). Podľa typov priemyslu agentúra realizovala v automobilovom priemysle 14 projektov, v odvetví chémia, plasty, gumárenstvo deväť projektov a v hight-tech a IT služby tiež deväť projektov.

SARIO nevylúčilo, že na príchod zahraničných investorov v minulom roku mali vplyv aj parlamentné voľby. "Vplyv volieb bol badateľný. Na určitý čas sa niektoré rozhodnutia investorov pozastavili. Veľmi silným signálom pre investorov od novej vlády bola jasne deklarovaná podpora investícií. V súčasnosti kvalita projektov potvrdzuje, že investori majú naďalej záujem investovať na Slovensku," konštatoval Rybár. Ako na záver dodal, Slovensko stále rokujú o veľkej investícií spoločnosti Samsung a nijako neovplyvnilo rozhodovanie investora jeho expanzia v maďarskom závode.

Agentúra v minulom roku schválila v rámci štrukturálnych fondov 78 žiadostí o opatrenie pre podporu premyslených parkov a 28 žiadostí o opatrenie pre rozvoj zahraničnej spolupráce a image Slovenska. "Na základe predložených žiadostí o platbu bolo v rámci prvého opatrenia uhradených a zúčtovaných 274,9 mil. Sk, v rámci druhého opatrenia 10,13 mil. Sk," uviedol vedúci sekcie Štrukturálnych fondov EÚ SARIO Alexander Ballek.

Podľa šéfa SARIO Petra Hajaša sa agentúra zamerá v najbližšej budúcnosti hlavne na investície s vyššou pridanou hodnotou. "Sú dôležité pri zvyšovaní životnej úrovne ľudí. Prioritou v tomto období sa stáva pre nás elektrotechnický priemysel," uviedol Hajaš.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu