Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ropa stále netečie, jej cena stúpa

BRATISLAVA - Dodávky ropy ropovodom Družba na Slovensko sú stále pozastavené. Slovenská republika má v súčasnosti dostatok zásob na preklenutie časovo obmedzeného výpadku v dodávkach ropy ropovodom Družba.

Podľa ministera hospodárstva SR Ľubomíra Jahnáteka nie je dôvod na paniku, pretože sú už dlhodobé skúsenosti, že po rozpade Sovietskeho zväzu sa takýto výpadok ropy na začiatku roka signalizoval veľmi často.

Dodávky ropy cez ropovod Družba na Slovensko boli zastavené v pondelok 8. januára o 19.54 h. K prerušeniu dodávok došlo v dôsledku energetického sporu Ruska a Bieloruska, ktorý začal na konci minulého roka. Pôvodne sa týkal cien ruského plynu. Minsk musí namiesto pôvodnej ceny približne 47 USD, v prepočte 1 244 SKK, za 1 000 kubických metrov plynu zaplatiť podľa novej dohody s Gazpromom 100 USD. Bielorusko ako odvetu zaviedlo 3. januára vývozné clo vo výške 45 USD za každú tonu ruskej ropy, prechádzajúcu bieloruským územím. Ide zhruba o 1 milión barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne. Väčšinu tejto ropy odoberá Nemecko a Poľsko.

Rafinéria Slovnaft pôjde do konca týždňa z vlastných rezerv a bude pokračovať vo svojom režime. Jej spotreba by tak mala byť asi 15 500 ton denne. Rezerva by mala Slovnaftu vydržať na 3 až 4 dni. Ak dovtedy nedôjde k obnoveniu dodávok vláda prerokuje materiál, podľa ktorého by sa malo Slovnaftu zapožičať asi 100 000 ton ropy zo SŠHR. Rafinéria by však prešla na obmedzenú prevádzku, 11 200 ton. " Vedela by plne saturovať potreby slovenského trhu," uviedol Jahnátek. Boli by len obmedzené dodávky produktov do zahraničia. "V žiadnom prípade by sa to nemala dotýkať zvýšenia cien pohonných látok," ubezpečil Jahnátek s tým, že aj takáto dohoda vyplynula z dnešného stretnutia.

V prípade, že by dodávky neboli obnovené ani po vyčerpaní týchto zásob, vláda je pripravená poskytnúť ďalšie rezervy. "Budeme musieť zabezpečiť náhradnými zdrojmi obmedzené dodávky predovšetkým cez ropovod Adria. Na to potrebujeme zhruba desať dní," doplnil Jahnátek. Ak by takáto situácia nastala, bude MH zvažovať aj rokovania s Ukrajinou o využití ropovodu Odesa - Brody.

Ropa večer začala prudko zdražovať

Ceny ropy včera prešli značne chaotickým vývojom, o ktorý sa postaralo viacero faktorov. Ropa najskôr prudko zlacnela kvôli teplejšiemu počasiu a dostala sa až na 53,88 USD (čo bola najnižšia cena od júna 2005).

Kolaps v jednaniach o vývoze ruskej ropy cez Bielorusko, ale spôsobil, že jej cena vystúpila nad 56 dolárov. Krátko pred 20:00 SEČ sa cena pohybovala okolo 55,90 USD.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu