Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Výmena nehnuteľností: Lepšie bývanie za menej peňazí

Trápia vás preplnené skrine, nedostatok priestoru vo vašom byte, ale na nový nemáte potrebnú finančnú hotovosť?

Výmena nehnuteľnosti je jednou z možností, ako vyriešiť takúto situáciu, pretože pri nej nemusíte mať pripravených tak veľa peňazí, ako pri samostatnej kúpe nového obydlia. Na čo by ste však mali ešte pred podpisom zmluvy myslieť?

Ak ste sa rozhodli pre výmenu svojho bytu, mali by ste vedieť, čo všetko budete potrebovať, aby ste neskôr nenarazili na problém. Keď sa chcete vyhnúť podvodníkom, spravíte dobre, ak ešte pred podpisom zmluvy oslovíte odborníka z realitnej kancelárie.

Zmluva je dôležitá


Podľa Martina Lazíka z Národnej asociácie realitných kancelárií by ste v rámci výmeny bytov mali uzavrieť tzv. zámennú zmluvu. Tou sa jeden majiteľ zaväzuje druhému odovzdať nehnuteľnosť a naopak. „Obe strany vystupujú v jednom prípade ako predávajúci a v druhom prípade ako kupujúci, čiže každá strana má obe pozície,“ dodáva. Predmetom zmluvy by mali byť okrem mena a adresy oboch strán aj informácie o cene, doplatku nehnuteľnosti. Zmluva musí mať písomnú formu a náležitosti ako kúpna zmluva.

Na čo nezabudnúť


Ešte pred podpisom zmluvy a ostatnými vybavovačkami by ste mali myslieť aj na to, kde budete počas výmeny bývať. Dĺžka trvania odsťahovania a nasťahovania do nového bytu je závislá od toho, ako si obaja všetko skoordinujete. Niekedy však môže ísť aj o mesiac alebo viac, hlavne, ak chcete byt prerábať. Ak idete do väčšieho bytu alebo domu, určite si pripravte aj sumu peňazí, ktorú budete potrebovať doplatiť. Či už budete platiť prostredníctvom hypotekárneho úveru prevodom alebo v hotovosti, je pre vás výhodnejšie, keď si financie pripravíte vopred.

Postup pri výmene bytu alebo domu


Dajte si byt oceniť odborníkom, aby ste zbytočne neprišli o peniaze. Váš názor na cenu bytu môže byť skreslený a nemusí vypovedať o jeho skutočnej hodnote. Ak chcete vymeniť byt alebo dom, dajte si vyhotoviť zámennú zmluvu. Tá by mala obsahovať všetky podstatné informácie - s kým si byt meníte, akú má hodnotu, koľko peňazí budete doplácať, čo všetko sa v príslušnom byte nachádza.

Potrebujete aj vyhlásenie od spoločenstva vlastníkov, či máte vyrovnané svoje záväzky vo vzťahu k spoločenstvu vlastníkov, ale tiež o tom, že ten, kto si s vami byt zamieňa, s podmienkami stanovenými spoločenstvom súhlasí a pristupuje k zmluve (platby do fondu bývania - elektrina, plyn...).

Nezabudnite ani na list vlastníctva, ktorý získate na katastri nehnuteľností na príslušnom katastrálnom úrade.

Ak sú zmluvy podpísané, pripravte návrh na vklad do katastra – poplatok je 2 000 Sk, ak chcete vklad urýchliť, tak doplatíte 6 000 Sk (v prípade doplácania by som hotovosť vydával až pri povolení návrhu na vklad – možné využiť notársku úschovu alebo služby bánk na to určené). Ak máte všetky náležitosti vybavené a sumu za byt doplatenú, je potrebné podať návrh na kataster a požiadať o výmaz a zápis do katastra nehnuteľností. Za tento úkon zaplatíte 0,1 % zo zistenej ceny, najmenej však 500 Sk + overené podpisy na matrike alebo u notára.

Na katastrálnom úrade predkladáte aj zámennú zmluvu a kolkové známky za úkon.

V prípade, že katastrálny úrad návrhu vyhovie a uskutoční zápis, nezabudnite, že ste povinní podať daň z príjmu pri predaji nehnuteľnosti, ak od tejto dane nie ste oslobodení.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu