Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vodné a stočné sa v priemere znižuje o 5,2 %

BRATISLAVA - Ceny za výrobu, distribúciu a dodávku pitnej vody (vodné) a za odvedenie a čistenie odpadovej vody (stočné) sa v tomto roku v priemere znížia oproti roku 2006 o 5,2 %. Pre domácnosti sa vodné a stočné v priemere zníži o 4,1 % a pre ostatných odberateľov o 6,3 %.

Na štvrtkovej tlačovej besede o tom informovala riaditeľka odboru regulácie vodárenstva Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) Jana Belicová. "Vodné a stočné teda spolu bude v tomto roku stáť v priemere 54,31 Sk s daňou z pridanej hodnoty za meter kubický," doplnila Belicová.

Samotné ceny vodného, ktoré sú na tento rok už jednotné pre všetkých odberateľov, klesnú v priemere o 4,2 % na 24,53 Sk bez dane z pridanej hodnoty (DPH) za meter kubický. Vodné v jednotlivých vodárenských spoločnostiach sa pohybuje od 18,9 Sk do 29,9 Sk za meter kubický bez DPH. "Cena vodného bude nižšia ako v roku 2006 v ôsmich z 13 vodárenských spoločností," dodala Belicová. Najväčšie zníženie vodného pocítia zákazníci Liptovskej vodárenskej spoločnosti (13 %), Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (10 %) a Trnavskej vodárenskej spoločnosti (11 %).

Naopak za vodné v tomto roku viac zaplatia zákazníci Považskej vodárenskej spoločnosti, ktorá zvýši cenu oproti roku 2006 o 5 % a Vodárenskej spoločnosti Ružomberok, kde sa cena zvyšuje o 10 %. "Cena u týchto dvoch spoločností vzrástla kvôli tomu, že cena v minulom roku bola jedna z najnižších," vysvetlila Belicová. Východoslovenská vodárenská spoločnosť, Západoslovenská vodárenská spoločnosť a Oravská vodárenská spoločnosť ceny vodného v tomto roku nezmenia.

Ceny za stočné v tomto roku klesnú oproti minulému roku pre domácnosti v priemere o 4,1 % a pre ostatných odberateľov o 8,7 %. "Pre ostatných odberateľov je zníženie cien stočného výraznejšie kvôli tomu, že k vyrovnávaniu cien došlo tak, aby mohli byť od tohto roku aj ceny za stočné už jednotné pre všetkých odberateľov," doplnila Belicová. Tým sa podľa nej odstránili aj pri tejto službe krížové dotácie. Priemerná cena stočného na tento rok predstavuje 21,11 Sk za meter kubický bez DPH, cenové rozpätie sa pohybuje u jednotlivých spoločnostiach od 18,2 Sk do 25,5 Sk.

Ceny stočného sa znížia u bratislavskej (9 %), ružomberskej (6 %), východoslovenskej (8 %), podtatranskej (3 %) a trnavskej (1 %) vodárenskej spoločnosti. Naopak, najväčšie zvýšenie stočného pocítia odberatelia Oravskej vodárenskej spoločnosti a Liptovskej vodárenskej spoločnosti, ktorým regulačný úrad schválil zvýšenie cien stočného oproti minulému roku o 12 %. "Týmto vodárenským spoločnostiam sa zvyšuje cena stočného kvôli ukončeniu realizácie investícií v oblasti odvádzania a čistenia odpadových vôd financovaných Európskou úniou," vysvetlila Belicová.

Podľa regulačného úradu denne dá na Slovensku jeden obyvateľ pri dodržaní hygienického minima na vodu 4,32 Sk, čo mesačne predstavuje 129,6 Sk. Štvorčlenná domácnosť tak ročne spotrebuje približne 100 až 120 metrov kubických pitnej vody. Ročná platba za vodné a stočné tak podľa ÚRSO približne predstavuje od 5 431 Sk do 6 517 Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu