Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Slováci si na Vianoce poslali desiatky miliónov SMS správ

BRATISLAVA - Slováci poslali počas vianočných sviatkov desiatky miliónov SMS správ so želaním príjemného prežitia sviatkov. Textové správy podľa skúseností mobilných operátorov ľudia počas sviatočných dní uprednostňujú pred telefonátmi.

Na Štedrý deň spoločnosť T-Mobile zaznamenala o 2,5 milióna odoslaných textových správ viac ako vlani. Jej zákazníci poslali takmer 10,3 milióna správ. Druhý mobilný operátor Orange bude mať presné čísla v stredu, no odhaduje, že počas vianočných sviatkov jeho zákazníci pošlú asi 21 miliónov správ, z toho 75 percent práve na Štedrý deň.

Počet telefonátov v sieti T-Mobile počas sviatkov je podobný ako minulý rok, podľa PR manažéra Romana Záhorca spoločnosť zaznamenala na Štedrý deň spolu asi 11,5 milióna odchádzajúcich a prichádzajúcich hovorov. "To je pravdepodobne spôsobené tým, že zákazníci v súvislosti s vianočnými pozdravmi a prianiami uprednostňujú hlavne formu SMS správ, čo dokazuje aj obrovský medziročný nárast v ich odosielaní," povedal. Podobné skúsenosti má aj Orange, ktorý podľa hovorcu Richarda Fidesa očakáva asi 15 miliónov telefonátov počas troch sviatočných dní.

Zákazníci T-Mobilu okrem toho poslali 24. decembra aj viac ako 80.000 multimediálnych MMS správ, čo je približne o 12 tisíc viac ako v roku 2005. Podľa Záhorca ľudia najviac esemeskovali medzi 13:00 a 14:00, keď poslali asi 1,1 milióna textových správ.

Množstvo telefonátov a odoslaných textových správ bude môcť na budúci rok ovplyvniť aj tretí mobilný operátor Telefónica O2, ktorý chce začať poskytovať komerčné služby od februára.

Vlani Slováci poslali počas vianočných sviatkov 37,3 milióna krátkych textových správ, čo bol oproti roku 2004 nárast zhruba o 60 percent. Tradične najviac správ prešlo sieťami operátorov na Štedrý deň a to viac než 26 miliónov.

Rekordný počet SMS textových správ poslali tento rok na Štedrý deň Česi, počet hovorov zostal na zhruba rovnakej úrovni ako vlani, ale ľudia hovorili dlhšie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu