Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Koncoročné tržby budú rekordné vďaka predvianočným nákupom

Koncoročné tržby budú rekordné, podporia ich predvianočné nákupy
Koncoročné tržby budú rekordné, podporia ich predvianočné nákupy

BRATISLAVA - Tržby obchodníkov na konci roka opäť stúpnu na nový rekord. Podobne ako v minulých rokoch príjmy obchodov ovplyvnia hlavne predvianočné nákupy Slovákov, zhodli sa analytici oslovení ČTK.

Maloobchodné tržby by sa v posledných dvoch mesiacoch roka mohli zvýšiť reálne o približne deväť percent, odhadol analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák.

"V absolútnom vyjadrení v bežných cenách maloobchodné tržby v decembri stúpnu o vyše desať percent," predpokladá ekonóm Tatra banky Juraj Valachy. To by znamenalo, že obchodníci utŕžia od zákazníkov zhruba 44 miliárd Sk.

Maloobchodné tržby v absolútnych číslach na Slovensku rastú hlavne v decembri, v poslednom mesiaci vlaňajška po prvý raz prekročili hranicu 40 miliárd korún. "Každý rok sú Vianoce a táto sezónna zložka (nákupov) vyskočí nahor," poznamenal Valachy.

Výdavky obyvateľov podľa ekonómov podporujú aj vyššie platy a lepšia situácia na trhu práce. "Rastú platy a klesá nezamestnanosť," pripomenul Mušák.

V novembri spadla nezamestnanosť na historicky najnižšiu úroveň 9,12 percenta. Po nástupe do práce sa príjmy predtým nezamestnaných zvýšia, čo im umožňuje viac míňať. Za prvých desať mesiacov tohto roka maloobchodné tržby vzrástli reálne o 8,7 percenta.

"Badať tendenciu ľudí sa viac zadlžovať. Zvykajú si žiť na dlh," doplnil analytik ČSOB Marek Gábriš. Bežné pôžičky pred Vianocami tak pomáhajú zvyšovať tržby obchodníkov. Podľa Valachyho sa ľudia zase neobávajú míňať aj pre to, že dôvera spotrebiteľov v ekonomiku sa v poslednom období zvýšila. Naviac v januári Slovákov už nečaká žiadne väčšie zdražovanie, teda si nemusia ponechať finančnú rezervu. Začiatkom predchádzajúcich rokov sa zvyšovali hlavne ceny energií.

Ďalšiu vlnu zákazníkov môžu obchodníci čakať po vianočných sviatkoch, keď sa zrejme naplno spustia výpredaje. Okrem toho by do predajní vraj mohli vyraziť ľudia, ktorí si pod vianočným stromčekom nájdu obálku s peniazmi alebo nákupnými poukážkami.

Spotreba domácností je v poslednom období jedným z hlavných ťahúňov ekonomiky. Tá v treťom štvrťroku v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška zaznamenala rekordný, takmer desaťpercentný reálny rast.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu