Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Tisíce úradníkov, ktorých prepustia, vraj nezvýšia nezamestnanosť

BRATISLAVA - Tisíce úradníkov, ktorých sa vláda Roberta Fica chystá na budúci rok prepustiť, vraj výrazne nerozšíria rady nezamestnaných.

Počet ľudí bez práce sa síce dlhodobo darí znižovať, naďalej ich však je skoro 270.000 a v štátnom rozpočte si ich podpora každoročne vyžiada miliardy korún. Prepúšťanie bude postupné a mnoho ľudí sa uplatní v iných pozíciách, myslí si riaditeľ Ústredia práce a rodiny Ján Sihelský.

"Pre krátkosť času a chýbajúce podrobnejšie informácie sme sa zatiaľ žiadnou konkrétnou koncepciou pomoci prípadným prepusteným zamestnancom štátnej a verejnej správy nezaoberali," povedal ČTK Sihelský. Na ťahu sú podľa neho v súčasnosti ministerstvá, ktoré by mali v nasledujúcich mesiacoch rozhodnúť, ktorí ľudia sú pre ne nepotrební. Ficov kabinet sa totiž zaviazal, že počet štátnych úradníkov sa zníži o 20 percent.

Koľko ľudí by v štátnej a verejnej správe malo stratiť svoju prácu, zatiaľ nekonkretizovalo ani ministerstvo financií. Práve jeho predstavitelia prepúšťanie požadujú. "Všetko bude jasné na začiatku budúceho roka," povedal hovorca ministerstva Miroslav Šmál. V štátnej a verejnej správe pracuje spolu asi 360.000 zamestnancov. Nie je pravdepodobné, že bude 20 percent z nich, teda približne 70.000 ľudí, naozaj prepustených, myslí si Šmál. "Rezervy sú však napríklad na daňových úradoch," dodal.

Protestnú reakciu nevyvolal plán vlády ani u odborárov. "Počkáme na analýzy ministerstiev," povedala predsedníčka odborového zväzu zamestnancov štátnej a verejnej správy Marcela Gatciová. Odborári, ktorí pred júnovými voľbami prostredníctvom svojho vtedajšieho predáka Ivana Saktora otvorene podporovali Ficovu stranu Smer-sociálna demokracia, dávajú zatiaľ prednosť rokovaniu pred nátlakovými akciami. "Máme možnosť konzultovať jednotlivé kroky, napríklad na úrovni splnomocnenca vlády pre verejnú správa, či poslaneckými klubmi," tvrdí Gatciová.

Ak by boli prepustení štátni zamestnanci naozaj zbytoční, pre štát by to bolo podľa niektorých analytikov jednoznačne výhodné. Na nezamestnanecké podpory by išlo menej financií než na podstatne vyššie mzdy. Predovšetkým na ministerstvách je však podľa opozície, ktorá ich spravovala predchádzajúcich osem rokov, nedostatok ľudí. Ďalšie stovky zamestnancov bude navyše potrebné prijať v nasledujúcich rokoch na prácu s európskymi projektmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu