Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Trnka odmieta odškodnenie klientov nebankových subjektov

Dobroslav Trnka
Dobroslav Trnka

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Dobroslav Trnka nesúhlasí s plánovaným odškodnením klientov skrachovaných finančných spoločností, ktoré vyberali vklady bez bankovej licencie.

Kompenzácie tisícom Slovákov, ktorí prišli v uplynulých rokoch o miliardy korún, sľúbila nová vláda Roberta Fica. Ak parlament odškodnenie podporí, Trnka zákon napadne na Ústavnom súde.

"Sú to len kvázi poškodení. Každý, kto uzavrie zmluvu o tichom spoločenstve, nesie riziko výhry aj prehry. Sú to klasické občianskoprávne veci, ale to je môj osobný názor. Vláda, ktorá bude chcieť odškodňovať týchto kvázi poškodených, neuspeje," povedal Trnka v rozhovore pre slovenský ekonomický denník.

Podľa generálneho prokurátora zatiaľ neexistuje žiadny zákon, ktorý by odškodnenie umožňoval. "A ak by sa aj chcel nejakým novým zákonom vytvoriť, tak ja ako generálny prokurátor som povinný asi zákon v takomto znení napadnúť na Ústavnom súde. Čo, samozrejme, ak k tomu príde, spravím," vyhlásil Trnka.

Bývalá vláda Mikuláša Dzurindu náhradu údajných škôd niekoľko krát zamietla. Argumentovala tým, že ide o nezákonný, nespravodlivý postup, navyše by sa vraj vytvorilo do budúcnosti riziko, že štát bude občanom kompenzovať každú riskantnú investíciu. Vtedajšia opozícia navrhovala vyplatiť kompenzácie vo výške asi 3,6 miliardy Sk. Len krach najväčších nebankových fondov BMG Invest a Horizont Slovakia pritom pripravil 169.518 klientov o 14,45 miliardy korún.

Napriek prísľubu Ficova vláda návrh na odškodnenie ešte nepripravila. Nepočíta s ním ani rozpočet na budúci rok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu