Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Záujem o ukladanie peňazí do fondov neutícha

BRATISLAVA - Záujem investorov na Slovensku o ukladanie peňazí do podielových fondov neutícha.

V pozornosti sú naďalej najmä fondy peňažného trhu, do ktorých počas minulého týždňa pribudlo celkovo 305,6 mil. Sk. Ďalších 109,6 mil. Sk si pripísala skupina garantovaných a zaistených fondov, do strešných fondov smerovalo 37,4 mil. Sk a 3,5 mil. Sk putovalo do akciových fondov. Najviac prostriedkov podielnici tentoraz vybrali zo zmiešaných fondov, a to 30,7 mil. Sk. Z dlhopisových fondov počas minulého týždňa ubudlo 8,8 mil. Sk. Celkovo si tak podielové fondy na Slovensku počas minulého týždňa pripísali čisté predaje vo výške 416,7 mil. Sk. Podľa štatistiky Slovenskej asociácie správcovských spoločností (SASS) bol z tohto hľadiska aj v minulom týždni najúspešnejší ČSOB Asset Management zahrňujúci aj fondy KBC a Fund Partners, za ktorým nasledoval VÚB Asset Management a na tretej priečke sa umiestnil Tatra Asset Management s fondmi Raiffeisen.

Minulý týždeň bol bohatý na udalosti, ktoré mali vplyv na slovenský peňažný a dlhopisový trh. Boli publikované údaje o zahraničnom obchode, inflácii a nezamestnanosti, udalosťou týždňa však bolo podľa portfóliového manažéra ČSOB Asset Managementu Vladimíra Šošovičku hladké schválenie rozpočtu na rok 2007. Slovenská koruna naďalej pokračovala v posilňovaní voči euru. Táto situácia sa prestáva páčiť Národnej banke Slovenska, ktorá ústami guvernéra Ivana Šramka intervenovala proti jej prudkému zhodnocovaniu. "Hlavne vďaka silnej korune považujeme ďalšie zvyšovanie sadzieb v tomto roku za menej pravdepodobné, čo by mohlo mať neutrálny vplyv na peňažné a mierne pozitívny na dlhopisové fondy," uviedol ďalej Šošovička. Ako dodal, úrokové sadzby aj výnosy slovenských dlhopisov so splatnosťou do piatich rokov minulý týždeň klesli, čo pomohlo cenám peňažných a dlhopisových fondov. "Korunové fondy peňažného trhu vzrástli v priemere o 0,1 %, podobným tempom rástli aj dlhopisové fondy," uzatvoril portfóliový manažér ČSOB Asset Managementu.

Medzi obchodníkmi na Wall Street panuje nepretržite dobrá nálada. "Aj napriek neustále sa opakujúcim tvrdeniam, že trhy už dosiahli svoje maximá a čaká nás korekcia, zostávali nákupné tlaky i naďalej silné a počas minulého týždňa sa index S&P dokázal dostať na šesťročné maximá," hodnotil portfóliový manažér Across Wealth Managementu Milan Andrejkovič. Podielové fondy amerických akcií však opäť utrpeli silné straty pod tlakom rastúcej koruny. "V priemere sa zhodnotili len o necelého 0,2 %," konštatovala portfóliová manažérka Investičnej a dôchodkovej Katarína Antoničová.

Zisky ukrajovala silná domáca mena aj z fondov zameraných na západoeurópske akcie, ktoré si tak priemerne polepšili len o 0,8 %. Akciové trhy západnej Európy majú pritom za sebou päťdňovú neprerušenú rastovú reťaz, vďaka čomu podľa Antoničovej ich týždenný zisk presiahol hladinu 2,5 %. "Optimizmus bol ťahaný na jednej strane rastom búrz za Atlantikom, na strane druhej dobrými makroekonomickými údajmi a zvýšeným odhadom ekonomického rastu eurozóny na tento aj budúci rok," povedala. Skupina stredoeurópskych akciových fondov skončila uplynulý týždeň prakticky bez zmeny. Ako vysvetlila Antoničová, dôvodom bol zmiešaný vývoj na stredoeurópskych burzách, konkrétne korekcia poľského trhu a rast trhov našich západných a južných susedov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu