Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

S vianočnými darčekmi v práci opatrne!

Fľaša kvalitného vína je akceptovateľná, ak ju však nebudete piť v práci...
Fľaša kvalitného vína je akceptovateľná, ak ju však nebudete piť v práci...

Vianočné sviatky sú zvláštnou príležitosťou, keď môžete prejaviť kolegom a pracovným partnerom vďačnosť za celoročnú spoluprácu milou drobnosťou.

V obchodníckych a marketingových kruhoch je pomerne bežné pribaliť k vianočnému pozdravu prezent, ktorý má za úlohu v prvom rade pripomenúť sa. Dávajte si však pozor, na strane dávajúceho i obdarovaného sa pohybujete po tenučkom ľade.

Už od začiatku decembra sa niektorým množia na pracovnom stole pohľadnice, kalendáre, drobné reklamné predmety, čokoláda i víno... Pokiaľ ide len o takéto drobnosti, je to v poriadku. Ale čo ak vám obchodný partner chce darovať golfové palice, ročné predplatné do klubu alebo značkovú lyžiarsku bundu? Viete odhadnúť, či sa vás nesnažia podplatiť?

Čomu sa vyhnúť


Stáva sa, že hodnota takýchto „pozorností“ prevyšuje i váš plat. V takomto prípade vám radíme: poďakujte za gesto a slušne odmietnite. Môžete sa totiž dostať do nepríjemností. Ak by vám váš zamestnávateľ vedel preukázať, že ste sa nechali ovplyvniť darom ku konaniu v prospech partnera či klienta, je to dôvod na prepustenie. Je jedno pri akej príležitosti ste dar dostali, vždy sa to bude dať vyložiť ako podplácanie. Ak neexistuje interná smernica upravujúca prijímanie darčekov, je dokazovanie oveľa ťažšie, no v každej spoločnosti existujú „nepísané zákony“ o tom, čo je prípustné.

Poraďte sa


Nikdy neprijímajte dary tajne a ak máte pochybnosti, poraďte sa s podnikovým personalistom alebo vaším nadriadeným. V zásade platí, že medzi kolegami, obchodnými partnermi a vo vzťahu nadriadení-podriadení je lepšie držať sa pri zemi a zvoliť taký dar, ktorý nezaťaží ani peňaženku, ani vaše svedomie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu