Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Brazílske Sao Paulo zakazuje reklamu

Sao Paulo
Sao Paulo

SAO PAULO – Predstavte si modernú metropolu, kde neexistuje žiadna vonkajšia reklama: žiadne billboardy, žiadne blikajúce neóny a plagáty.

Presne tak si to naplánovala radnica brazílskeho Sao Paula, ktorá prijala normu zakazujúcu všetku reklamu na verejnosti. Norma vznikla kvôli nelegálne inštalovaným billboardom. Podľa primátora Sao Paula Gilberta Kassaba sa pravidlá uvoľnia, keď sa radnici podarí získať nad nimi kontrolu.

"Našim cieľom je úplná zmena kultúry," hovorí predseda mestskej rady Roberto Tripoli. "Veci sa nám vymkli z rúk a občania dali najavo, že to tak nechcú." S občanmi súhlasia aj architekti a ochranári životného prostredia. Zákaz vraj priblíži mesto vysnenému ideálu. Nariadenie je "vzácnym víťazstvom verejného záujmu nad súkromným, poriadku nad neporiadkom, estetiky nad škaredosťou, čistoty nad gýčom", napísal v týždenníku Veja komentátor Roberto Pompeu de Toledo.

Nové pravidlá začnú platiť až na začiatku januára, no ich odporcovia si už dnes sťažujú na vysoké pokuty za ich porušenie. Argumentujú pritom pravidlami trhového hospodárstva ako aj stratou pracovných miest, slobodou prejavu a znížením bezpečnosti na verejných priestranstvách. "Myslím, že bude toto mesto smutnejšie a ťažkopádnejšie," hovorí podnikateľ v reklame Dalton Silvano. "Reklama je forma umenia, a keď idete autom alebo peši, aj forma zábavy."

A čo Vy? Viete si predstaviť New York bez Times Square?
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu