Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Privatizácia vody EÚ? Je to výmysel, tvrdí Mikolášik

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA/BRUSEL - Nátlak Európskej únie na privatizáciu vodných zdrojov je podľa slovenského europoslanca Miroslava Mikolášika (EĽS/KDH) výmysel a nič také sa nebude konať.

"Keby si chcel niekto privlastniť slovenské vody, musel by dostať súhlas od štátu. Kým však bude Slovensko naďalej rešpektovať súčasné znenie Ústavy, k privatizácii našich vôd nikdy nedôjde a nehrozí ani zo strany EÚ," povedal.

Poznamenal, že množiace sa obavy občanov, ktoré spôsobili aj vznik európskej občianskej iniciatívy, zapríčinil zlý a účelový výklad navrhovanej smernice. Petíciu za pol roka podpísalo vyše milión ľudí. Iniciatívu zaviedli vlani v apríli, vychádza z Lisabonskej zmluvy. Dáva občanom šancu zúčastniť sa priamo na vytváraní zákonov EÚ, ktoré často kritizujú.

"Návrh upravoval podmienky poskytovania služieb v rôznych oblastiach. Zásobovanie vody bolo spomenuté v kontexte ostatných služieb, lebo v niektorých členských štátoch ho poskytujú súkromné spoločnosti. Ten istý návrh však zároveň hovorí, že o tom, ktoré služby budú v rukách štátu, rozhoduje iba členský štát," vysvetlil Mikolášik.

Aj Európska komisia poprela, že sa pripravuje smernica, ktorá by nútila členské štáty privatizovať vodné zdroje. EK v otázke súkromnej alebo verejnej privatizácie vodných zdrojov zastáva neutrálnu pozíciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu