Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovenská pošta obnoví zastarané vozidlá za vyše 25 mil. eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská pošta, a.s. plánuje počas štyroch rokov postupne vymeniť väčšinu svojich zastaraných vozidiel. Do roku 2016 chce obnoviť takmer tisíc úžitkových, dodávkových a osobných automobilov za predpokladané náklady 18,6 mil. eur.

Ako v utorok informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová, verejné obstarávanie by malo začať už v prvom polroku tohto roku. V priebehu štyroch až piatich rokov plánuje štátna spoločnosť obnovu aj 113 nákladných áut nad 3,5 tony a 46 motocyklov za 7 mil. eur.

"Cieľom obnovy okrem racionalizácie vozidlového parku, z ktorého je starších viac ako sedem rokov takmer tri štvrtiny vozidiel, je výrazne znížiť prevádzkové náklady," uviedla Pondelová. Výsledná cena by podľa nej mala zohľadňovať okrem ceny nákupu aj cenu opráv a servisných poplatkov, poistenia, ako aj nákladov na pohonné hmoty, disponibilitu a dostupnosť servisov, výšku zostatkovej hodnoty a náklady na financovanie.

"Plánovaná obnova je v súlade s prijatou stratégiou, ktorej predchádzala dôkladná analýza efektívneho využívania motorových vozidiel na jednotlivých prevádzkach a ich vhodnosti, optimalizácia procesov prepravnej siete, nastavenie parametrov obnovy a rovnako aj spôsob financovania nákupu," dodala Pondelová. Veľké zmeny sa podľa nej dotýkajú nielen typologického zloženia poštovej flotily, ale aj formy obstarania vozidiel a orientácia na ekologickejšie a úspornejšie palivá v rámci projektu Zelená pošta.

Slovenská pošta má v súčasnosti vo svojom vlastníctve 1 520 motorových vozidiel, pričom ročne vynaloží viac ako 2,7 mil. eur na ich servis a opravy. Pohonné látky pre motorové vozidlá predstavujú náklady 4 mil. eur a takmer 1 mil. eur vynaloží na dane a povinné poplatky. Vozidlový park obnovujú aj pošty v iných krajinách. Napríklad Česká pošta v tomto roku uzatvorila zmluvu na operatívny leasing v hodnote 174 mil. CZK a aktuálne vypísala päť verejných zákaziek na dodávku vozidiel v celkovej hodnote 420 mil. CZK.

Slovenská pošta, a.s. vznikla 1. januára 1993 ako štátny podnik so sídlom v Bratislave, od 1. marca 1996 má centrálu v Banskej Bystrici a od 1. októbra 2004 sa zmenila na akciovú spoločnosť. Jej akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Spoločnosť má základné imanie vo výške 214,3 mil. eur. Od svojho vzniku hospodári samostatne a nedostáva dotácie zo štátneho rozpočtu.

(1 EUR = 25,738 CZK)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu