Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

U.S. Steel zostane v Košiciach: Aké podmienky vyrokoval Fico?

Vláda sa dohodla s americkou spoločnosťou U.S. Steel Zobraziť galériu (6)
Vláda sa dohodla s americkou spoločnosťou U.S. Steel (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Minimálne 5 rokov bez obáv môžu byť zamestnanci U.S.Steelu. Túto dobu, dnes garantoval premiér Robert Fico, ktorý aj s ministrami, primátorom Košíc Richardom Rašim a županom KSK Zdenkom Trebuľom ihneď po prílete z Pittsburgu pricestoval do Košíc.

V areáli fabriky, v priestoroch Galvanizačnej linky pred pracovníkmi podpísal spolu s prezidentom Košického U.S.Steelu  Davidom Rintoulom, memorandum o zotrvaní na Slovensku. „Je to veľmi dôležité pre Slovensko a Košice. Akonáhle sme sa dozvedeli, že je ohrozená zamestnanosť, začali sme konať a hľadať riešenia. Vláda bojuje o každé pracovné miesto,“ povedal po podpise a uistil:

Chceme, aby výroba ocele mala u nás priaznivé podmienky, pretože od nej sa odvíjajú i ďalšie strategické podniky, spomeniem aspoň Cargo. Uisťujem, že vláda nesľúbila U.S.Steelu žiadne priame investičné stimuly, ani daňové prázdniny. Dohodli sme sa na istých úľavách čo sa týka environmentálnej politiky a energetiky. Niektoré budú mať až 15 ročnú účinnosť. Memorandum platí minimálne 5 rokov a potom ak bude táto vláda, opäť pristúpime na ďalšie rokovania.

Spoločnosť sa zas zaviazala, že naďalej bude udržiavať zamestnanosť a nebudú žiadne hromadné prepúšťania. Tiež bude spolupracovať s ďalšími strategickými podnikmi na Slovensku. D. Rintoul konkretizoval niektoré opatrenia, ktoré znížia energetické náklady a na ktorých sa dohodli s vládou:

„Od 1. Januára 2014 bude obnova energetických zdrojov priamo vo fabrike. Čiže zrekonštruujeme 2 teplárenské kotle na naše náklady a tie budú využívať na výrobu energie naše odpadové plyny, čo je istá forma recyklácie. Odhadom rekonštrukcia bude stáť 70 až 80 miliónov eur, ale ročne nám prinesie úsporu 14 miliónov eur.“ Memorandum bude verejne prístupné v najbližších hodinách na stránke U.S.Steelu.

Materská spoločnosť U. S. Steel Košice, firma United States Steel Corporation, koncom minulého roka informovala, že dostala ponuky na odkúpenie košického hutníckeho kombinátu. Firma však odmietla konkretizovať, koľko ponúk dostala a od ktorých subjektov. Podľa medializovaných informácií mala spoločnosť rokovať o odpredaji košickej oceliarne minimálne s ukrajinskou firmou Metinvest, ktorá patrí do skupiny System Capital Management oceliarskeho magnáta Rinata Achmetovova.

Spoločnosť U.S. Steel Košice vznikla prevzatím niekdajšieho hutníckeho kombinátu VSŽ americkou spoločnosťou U.S. Steel Corporation v júni roku 2000. V súčasnosti podnik spolu s dcérskymi spoločnosťami patrí k najväčším výrobcom plochých valcovaných výrobkov v Európe, ktoré dodáva najmä pre automobilový, strojársky a elektrotechnický priemysel. Hlavnou činnosťou U. S. Steel Košice je výroba ocele, plochých valcovaných výrobkov z ocele, špirálovo zvarovaných rúr a radiátorov. Spolu zamestnáva približne 11 tisíc pracovníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu