Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pätnásť miliónov eur navyše cestárom zďaleka nepostačí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská správa ciest použije 15 mil. eur, ktoré dostane navyše od ministerstva dopravy, len na najnutnejšie opravy na najhorších úsekoch komunikácií prvej triedy v tomto roku. Peniaze v uvedenej výške podľa cestárov ani zďaleka nepostačia na potrebnú opravu.

Hovorkyňa Slovenskej správy ciest Zuzana Hromcová informovala, že v súčasnosti evidujú veľkoplošné opravy zhruba za 32 mil. eur.

Slovenská správa ciest v minulom roku dala na bežnú údržbu a opravy ciest 36,95 mil. eur. "Optimálna potreba pri dodržaní vnútropodnikových predpisov a noriem a zabezpečení vyhovujúceho štandardu údržby na cestách I. triedy je 60 až 65 mil. eur," uviedla Hromcová. Na zimnú údržbu vlani išlo 16,38 mil. eur a na opravy povrchov 8,2 mil. eur. Ostatné financie použili cestári na obnovu vodorovného značenia, opravu a údržbu zvislého dopravného značenia, ako aj na údržbu bezpečnostných zariadení, cestného telesa a odvodňovacích zariadení, priepustov, mostov a cestnej zelene.

V tomto roku plánuje Slovenská správa ciest na bežnú údržbu a opravy 44 mil. eur. "Úseky na súvislú údržbu budú vybrané po ukončení zimného obdobia na základe finančných prostriedkov," dodala Hromcová. Zo štátneho rozpočtu pôjde na tieto účely v tomto roku 29 mil. eur a rezort dopravy vyčlenil ďalších 15 mil. eur vo svojich zdrojoch. "Za prvé dva mesiace je čerpanie v rámci Slovenska na úrovni 50 % pridelených finančných prostriedkov. Ide najmä o náklady spojené so zimnou údržbou a vysprávkami výtlkov," uviedla Hromcová.

"Tohtoročná zima sa výrazne podpísala pod kritický stav slovenských ciest a skomplikovala život vo všetkých krajoch Slovenska, preto sme v rozpočte ministerstva dopravy vyčlenili 15 mil. eur, ktoré Slovenská správa ciest v najbližších týždňoch použije na opravy kritických úsekov ciest I. triedy," povedal v utorok minister dopravy Ján Počiatek po stretnutí s predstaviteľmi Trnavského, Nitrianskeho, Banskobystrického a Prešovského samosprávneho kraja.

Uvoľnené peniaze na nevyhnutnú opravu ciest získa rezort dopravy späť z fondov Európskej únie. "Slovenská správa ciest si uplatní projekty, ktoré v tomto programovom období financovala zo štátneho rozpočtu ako eurofondové projekty," spresnil Počiatek. Ide napríklad o opravu mostov od roku 2007 doteraz. Po preplatení týchto už realizovaných projektov z eurofondov sa chýbajúcich 15 mil. eur vráti do rozpočtu ministerstva dopravy.

Počiatek rokoval so županmi aj o tom, ako môžu samosprávne kraje čerpať peniaze na cesty druhej a tretej triedy zo zdrojov EÚ v nasledujúcom programovom období 2014 až 2020. Zároveň posúdili možnosti riešenia problému, keď mestá a obce nevlastnia pozemky pod cestami, o ktoré sa musia starať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu