Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SDKÚ: Odbytový fond je nezmyselný, zvýši ceny potravín

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Zákon o odbytovom fonde z dielne vládneho Smeru-SD je podľa opozičnej SDKÚ-DS absurdný. Podľa podpredsedu strany Ivana Štefanca a poslanca Ľudovíta Kaníka (obaja SDKÚ-DS) prinesie tento návrh rast cien potravín, znevýhodní domácich výrobcov v konkurenčnom boji a bude mať za následok vyšší dovoz potravín.

"Považujeme tento zákon nielen za škandalózny návrh z dielne Smeru-SD, ktorý zdražuje na Slovensku najmä potraviny, ale takisto za návrh, ktorý je opäť len zdrojom korupcie a klientelizmu," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii Štefanec. Všetky fondy, ktoré sa takto zbytočne vytvárajú, zhoršujú podľa neho celkové prostredie na Slovensku.

Návrh zákona o odbytovom fonde pripravil minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD). Fond má podľa neho podporovať predaj domácich výrobkov cez reklamu. Mali by do neho prispievať samotní výrobcovia a spracovávatelia potravín 0,06 % z tržieb za štvrťrok.

Podľa prepočtov SDKÚ-DS by sa malo ročne cez fond vyzbierať 4 až 5 miliónov eur. Príjmy z týchto zdrojov však budú mať podľa Štefanca len vyvolení. "Pretože o realokácii týchto zdrojov budú rozhodovať nominanti Smeru-SD," podotkol. Fond tak podľa neho znamená "vytvorenie 17 teplých miest pre nominantov Smeru a pre ľudí, ktorí budú rozhodovať o zdrojoch, ktoré zaplatia všetci občania".

Kaník dodal, že reklama má určite nespochybniteľný zmysel, no nemali by sa na ňu skladať spotrebitelia ďalšími dodatočnými nákladmi cez vznik nezmyselného úradu. "Reklama slovenských výrobkov je zabezpečená. V štátnom rozpočte boli na ňu vždy vyčlenené prostriedky, známka kvality má vždy svoju kolónku v rozpočte," upozornil Kaník.

Podľa ministerstva pôdohospodárstva je materiál o zriadení odbytového fondu v súčasnosti v pripomienkovom konaní. Počká si tak na jeho výsledky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu