Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Česko a Rakúsko chcú budovať plynovodné prepojenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Predstavitelia českej a rakúskej vlády spolu s predstaviteľmi komerčných spoločností v utorok opätovne otvorili tému vzniku plynovodu, ktorý by mal obe krajiny prepojiť. Projektom, ktorého cieľom je zlepšiť prepojenie so západoeurópskymi trhmi, sa strany zaoberali už v minulosti, nakoniec ho však nerealizovali.

Navrhovaný plynovod Mozart s dĺžkou 100 km by mal prepájať južné Čechy s rakúskym pohraničím a prepravovať plyn oboma smermi. Zlepšil by sa tak prístup k zásobníkom plynu v oboch štátoch, komentoval predseda českej spoločnosti CE Group Ladislav Dráb, ktorá by mala plynovod postaviť.

"Prepojenie podporí spotové zmluvy a povedie k nižším cenám plynu pre koncových užívateľov," dodal po stretnutí s českými a rakúskymi predstaviteľmi. Stavba plynovodu by mohla byť dokončená o tri až štyri roky a náklady na ňu sa odhadujú na približne 2,5 mld. CZK. Firma chcela plynovod pôvodne začať stavať už v roku 2010.

Český prevádzkovateľ plynovodnej infraštruktúry Net4Gas a rakúska firma Gas Connect, ktorá patrí do skupiny OMV, pritom v pondelok oznámili, že rokujú o vlastnom projekte plynovodného prepojenia. Budovanie obdobných spojení a zlepšovanie infraštruktúry sa v Európe začalo po spore Ukrajiny s Ruskom v roku 2009. V jeho dôsledku sa totiž uprostred zimy zastavili dodávky ruského plynu do veľkej časti strednej a juhovýchodnej Európy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu