Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nový model Kia pro_cee’d sa začal vyrábať na Slovensku

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: podkapotou.sk)

TEPLIČKA NAD VÁHOM – Spoločnosť Kia Motors Slovakia dnes spustila sériovú výrobu trojdverového modelu pro_cee’d, ktorý sa prvýkrát oficiálne predstavil verejnosti v septembri minulého roka na autosalóne v Paríži. Nový pro_cee’d je dostupný v dvoch stupňoch výbavy. Zo Slovenska poputuje do celej Európy.

 

Nový trojdverový hatchback je športovo emotívny a celému radu Kia cee’d dodáva primeranú dávku dobrodružnosti. Od roku 2007 spoločnosť Kia Motors Slovakia vyrobila pre potreby európskych zákazníkov z tejto verzie už viac ako 76 000 kusov. Závod preto očakáva, že produkcia v roku 2013 bude stabilná aj vďaka nateraz najmladšiemu členovi rodiny Kia cee’d.

„Model Kia cee’d odštartoval pre značku Kia novú éru v Európe a pre našu spoločnosť predstavuje kľúčový model. Dnes sme úspešne spustili sériovú výrobu jeho trojdverovej verzie, ktorá predstavuje ďalší krok vpred nielen pre spoločnosť Kia, ale aj pre náš závod. Veríme, že tohtoročný plán vyrobiť 290 000 vozidiel splníme aj vďaka nemu,” povedal Eek-Hee Lee, prezident and CEO spoločnosti Kia Motors Slovakia.

Nový pro_cee’d má rovnakú ponuku motorov, prevodoviek a podvozkov ako päťdverový cee’d a cee’d Sportswagon. Dostupné sú dva zážihové motory (1,4-l s viacbodovým vstrekovaním MPI a 1,6-l s priamym vstrekovaním GDI) a dva vznetové (1,4-l s turbodúchadlom s vyrovnávaním tlaku WGT a 1,6-l s turbodúchadlom s premenlivou geometriou VGT) s výkonmi 66 až 99 kW (90 až 135 koní). Nová generácia modelu je oproti súrodencom nižšia o 40 milimetrov. Karoséria má o 220 mm dozadu posunutý stredový stĺpik. Nové sú bočné panely za ním, rovnako bočné okná, zadný stĺpik, dvere batožinového priestoru, zadné združené svetlá a zadný nárazník. Pre väčšie odlíšenie od ostatných modelov značky má pro_cee’d dve úplne nové farby karosérie.

Spoločnosť Kia Motors Slovakia inštalovala nové  technológie a pripravovala výrobné linky na sériovú výrobu trojdverovej verzie Kia pro_ cee’d počas poslednej letnej a zimnej odstávky. Zamestnanci sa zúčastnili na školeniach na Slovensku a vo Výskumno-vývojovom centre v Namyangu v Južnej Kórei. Tréningy boli zamerané na získanie nových zručností potrebných pre montáž modelu.

Závod sa momentálne pripravuje na výrobu úplne prvého vysokovýkonného modelu Kia cee’d GT. Portál podkapotou.sk už o ňom informoval. Model GT sa začne vyrábať v polovici mája v trojdverovej a päťdverovej verzii s 1,6-litrovým T-GDI benzínovým turbomotorom s maximálnym výkonom 150 kW (204 k).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu