Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Vláda bude mať širšie kompetencie pri riadení Sociálnej poisťovne

BRATISLAVA - Vláda bude mať širšie kompetencie pri riadení Sociálnej poisťovne, ktorá hospodári s viac než 100 miliardami korún ročne. Na čele poisťovne už nebude päťčlenná rada riaditeľov, ale len generálny riaditeľ, ktorého bude voliť a odvolávať vláda. Rozhodli o tom dnes poslanci.

Zmeny navrhla poslankyňa vládnej strany Smer-Sociálna demokracia premiéra Roberta Fica Jana Laššáková. Opozícia kabinetu už dlhšie vyčíta, že sa snaží vo svojich rukách koncentrovať moc. Poslanci plánujú napríklad posilniť kompetencie vlády pri odvolávaní šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ministerstvo zdravotníctva zase uvažuje o väčšej kontrole zdravotných poisťovní. Tie hospodária v súčasnosti s približne 80 miliardami korún.

Vedenie Sociálnej poisťovne podľa jej hovorkyne Vladimíry Pôbišovej novú štruktúru vedenia akceptuje a bude ju pripravovať tak, aby ju neohrozilo ani prípadné odvolanie doterajšieho šéfa poisťovne Františka Halmeša.

Opozícia, ktorá v minulom volebnom období presadila model riadenia Sociálnej poisťovne s radou riaditeľov, protestovala najmä proti spôsobu, akým ju poslankyňa Laššáková predložila. Zmeny totiž navrhla v stredu v procese schvaľovania iného zákona bez toho, aby sa s nimi mohli opoziční poslanci zoznámiť. Predseda parlamentu Pavol Paška reagoval na sťažnosti tak, že prerušil rokovanie o zákone a poslanci mohli nový návrh dnes ráno prerokovať v parlamentnom výbore pre sociálne veci.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu