Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Po vakcíny si budú opäť chodiť pacienti do lekárne

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Lekári už viac nebudú musieť nakupovať vakcíny a skladovať ich vo svojich ambulanciách. Ministerstvo zdravotníctva pod vedením Zuzany Zvolenskej vrátilo spôsob vakcinácie, ktorý platil do decembra 2011.

Po viac ako roku tak lekári budú opätovne vypisovať recepty na očkovacie látky, ktoré si v lekárňach vyberú pacienti. Návrat k staronovému spôsobu vakcinácie vítajú najmä detskí lekári. "Väčšina primárnych pediatrov netrpezlivo očakáva zmenu v zaobstarávaní vakcín a oceňuje, že ministerka zdravotníctva dodržala svoj sľub, predložila novelu zákona a nemusia od 1. januára 2013 nakupovať očkovacie látky a zálohovať povinné očkovanie detí,“ uviedla prezidentka Asociácie všeobecných lekárov pre deti a dorast Kvetoslava Prcúchová.

Spôsob vakcinácie, pri ktorom lekári nakupovali vakcíny z vlastného a následne im ich preplácali zdravotné poisťovne, zaviedol exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Lekári sa rovnako tak museli postarať o ich uskladnenie. Uhliarikov zásah do očkovania spôsobil podľa Prcúchovej zmätky. Pripomína, že primárni pediatri sú zo zákona viazaní dodržiavať očkovací kalendár pre povinné očkovanie. Na to, aby mohli vakcinovať, však museli najprv nakúpiť očkovaciu látku, ktorú im poisťovne preplácali o jeden až dva mesiace.

"Príjmy primárnych pediatrov od zdravotných poisťovní sú pritom celkovo nízke. Manažment očkovania detí nie je jednoduchá záležitosť a ako sa ukázalo, zásah od stola, bez ohľadu na prax a realitu, môže mať nedozerné následky,“ dodala Prcúchová.

Keďže podľa súčasného vedenia rezortu pri tomto systéme meškala vakcinácia najmä pre financie, rozhodol sa prinavrátiť pôvodný stav. "Pri neriešení vzniknutej situácie by mohlo byť ohrozené zdravie pacientov, v najhoršom prípade až ohrozený život, napríklad vznikom epidémií častokrát veľmi ťažkých infekčných ochorení,“ uviedlo ministerstvo v odôvodnení. Novela zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov vyníma z osobitného spôsobu úhrady zdravotnou poisťovňou okrem vakcín aj depotné antipsychotiká.

Ministerstvo zdravotníctva informovalo o zámere vrátiť systém vakcinácie ešte v júni minulého roka. Ministerka Zvolenská vtedy uviedla, že problém je nielen v platbách od poisťovní, ale aj v technickom vybavení ambulancií. Situácia podľa ministerky Zvolenskej zašla tak ďaleko, že sa odkladalo očkovanie predovšetkým starších detí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu