Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Nové voľby nesmú zastaviť reformy, myslí si Barroso

Josí Manuel Barroso
Josí Manuel Barroso (Zdroj: SITA)

RÍM - Predčasné voľby v Taliansku by nemali spôsobiť, že sa bude znovu hodnotiť, či sú hospodárske reformy kabinetu premiéra Maria Montiho potrebné alebo nie. Riziko finančnej krízy totiž stále nie je zažehnané.

V nedeľu to vyhlásil šéf Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso pre denník Il Sole 24 Ore. "Ďalšie voľby nesmú slúžiť ako výhovorka na to, aby sa polemizovalo o tom, ako veľmi nevyhnutné tieto opatrenia sú," povedal Barroso. "Relatívny pokoj na trhoch neznamená, že sme vonku z krízy," dodal Barroso.

Predseda talianskej úradníckej vlády Mario Monti v sobotu nečakane vyhlásil, že končí vo svojej funkcii. Urobil tak v rozhovore so šéfredaktorom celoštátneho denníka Corriere della Sera. "Dospel som k presvedčeniu, že už viac nemôžeme pokračovať," vyhlásil. Monti k svoju rozhodnutiu dospel po tom, ako poslanci strany Ľud slobody (PDL) bývalého premiéra Silvia Berlusconiho minulý týždeň vyhlásili, že Taliansko je na tom ekonomicky horšie, ako predtým. "Týmito slovami som sa cítil hlboko dotknutý," vyhlásil Monti. Ako však dodal, z čela svojho kabinetu odstúpi až po schválení budúcoročného štátneho rozpočtu.

Samotný Berlusconi zaujímavou zhodou okolností ešte krátko predtým ohlásil, že predsa len zabojuje o kreslo premiéra. "Budem kandidovať s cieľom vyhrať," povedal kontroverzný politik ešte v sobotu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu