Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

České banky zarábajú najviac v celej Európe

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - České banky zarábajú najviac v celej Európe. Podľa štúdie poradenskej spoločnosti Boston Consulting Group (BCG), o ktorej dnes informujú exkluzívne pražské Hospodářské noviny, v rokoch 2007-2011 boli priemerné výnosy akcionárov českých bánk dokonca tretie najvyššie na svete. Česko predbehli zo sledovaných krajín len Indonézia a Mexiko, teda rýchlo sa rozvíjajúce ekonomiky, ktoré ponúkajú veľké príležitosti pre ďalší rozvoj bankovníctva.

Aj experti z rakúskej Raiffeisenbank nedávno označili české bankovníctvo za "ziskové a sexy", píšu Hospodářské noviny (HN).

"Situácia v Česku sa ale v minulom roku zmenila k horšiemu a podobný vývoj očakávame aj tento rok," varuje Martin Buchar, riaditeľ českej pobočky Boston Consulting Group. České banky podľa neho musia radikálne skresať svoje náklady a zjednodušiť stále zložitú ponuku svojich produktov pre klientov.

Českému bankovníctvu doteraz pomáhala k ziskovosti jeho konzervatívnosť. Za prvé tri kvartály tohto roka bankám vzrástol zisk medziročne o 10 miliárd korún na 52,2 miliardy Kč (2,07 miliardy eur). Zo štúdie BCG vyplýva, že medzi rokmi 2007 a 2011 vynášali investície do českých bánk priemerne 7 % ročne.

Podstatnú časť príjmov bánk v Česku však tvoria poplatky a ich podiel na tržbách klesá. Konkrétne vlani sa znížil na 26 % z 32 % v roku 2007. Prispela k tomu aj vyššia konkurencia na trhu. "V tejto oblasti sa ale finančné ústavy dostávajú pod tlak najmä zo strany sporiteľov," hovorí Tomáš Tomčány, analytik firmy Patria Direct.

Finančné ústavy teraz stále viac zarábajú na rozdieloch medzi úrokmi, ktoré platia za uložené peniaze, a tými, ktoré účtujú záujemcom o úver. Ale aj tu sa príležitosť pre zárobok vytráca pre klesajúce úrokové sadzby centrálnej banky a slabému rastu poskytovaných úverov v dôsledku recesie českej ekonomiky.

Čo teda budú české banky v budúcnosti robiť, aby si udržali svoj zisk? Štúdia Boston Consulting Group navrhuje napríklad znižovanie počtu rôznych počítačových systémov a presun niektorých činností z pobočiek do centrály. A tiež väčšiu špecializáciu bankových úradníkov, aby ponúkali zákazníkom služby šité na mieru, nielen všeobecné rady.

(1 EUR = 25,262 CZK)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu