Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nová pomoc Grécku bude stáť 47 miliard eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MNÍCHOV - Nová pomoc pre Grécko bude medzinárodných veriteľov zrejme stáť viac, než sa predpokladalo. Náklady na ňu dosiahnu 47 miliárd eur, odhaduje nemecký ekonomický inštitút Ifo. Na samotné Nemecko z toho pripadá 14 miliárd eur. Experti hovoria o "implicitnom odpise dlhu".

Nemecký Bundestag veľkou väčšinou v piatok (30. 11.) schválil novú pomoc pre Grécko. Pre nemecký rozpočet to po prvý raz znamená konkrétnu záťaž. Na budúci rok príde štátny rozpočet o 730 miliónov eur z príjmov z úrokov. Ifo však počíta s oveľa vyšším nákladmi v nasledujúcich rokoch.

Inštitút označuje nové opatrenia na záchranu Grécka, na ktorých sa ministri financií eurozóny dohodli na začiatku týždňa, za "implicitný odpis dlhu". Podľa Ifo v podstate znamenajú, že verejní veritelia odpustia Grécku časť dlhu, pričom veritelia sa úporne snažia vyhnúť presne tomuto dojmu. Téma odpustenia dlhu je háklivá predovšetkým v Nemecku, kde sa budú o 10 mesiacov konať parlamentné voľby.

Ifo vypočítal, že náklady veriteľov na nové opatrenia na záchranu Grécka dosiahnu 47 miliárd eur, na Nemecko z toho pripadá 14 miliárd. Ekonómovia inštitútu tvrdia, že presne o túto sumu by sa mal tento rok zvýšiť nemecký rozpočtový deficit.

Ministri financií eurozóny a Medzinárodný menový fond (MMF) v utorok (27. 11.) schválili uvoľnenie ďalších 43,7 miliardy eur pre Grécko. Ide o záchranné úvery z druhého balíka pomoci, ktoré by mali byť vyplatené v štyroch tranžiach do konca marca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu