Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Ako na úvery s rozumom?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: postova banka)

Úvery sú pred Vianocami ešte obľúbenejšie ako inokedy. Mnohí z nás často siahajú po prvej ponuke a podmienky úveru si dostatočne nepreštudujú. Čo všetko by ste teda mali vedieť predtým, ako sa rozhodnete zobrať si úver? Na vaše otázky odpovedala Angelika Farkašová, vedúca oddelenia úverových produktov Poštovej banky.

Pred Vianocami míňame oveľa viac, ako počas bežného roka. Preto je logické, že ak nemáme dostatok peňazí, siahneme občas aj po úvere.  Keď si už beriete úver, mali by ste myslieť na to, ako sa „zadlžiť rozumne“. Rozmýšľate aj vy nad pôžičkou? Viete aký typ úveru je pre vás najvhodnejší a aké doklady vám  na jeho vybavenie bude treba?

Nie je úver ako úver, podmienky  pri spotrebnom úvere sa líšia od podmienok pri hypotéke. O všetkom, čo by ste mali vedieť predtým, ako sa rozhodnete zobrať si úver ste mohli diskutovať s Angelikou Farkašovou z Poštovej banky, odborníčkou na úverové produkty.

-reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

16.11.2012 11:00 - otázka od kika
Dobry den, chcela by som sa spytat podla coho je najlepsie si vyberat spotrebny uver?
Dobry den, pri vybere spotrebneho uveru vam odporucat sustredit sa na celkove naklady spojene s uverom - tzv. RPMN (rocna percentualna miera nakladov). Porovnajte si ponuky viacerych bank, vyuzite akcne ponuky ale neberte si spotrebny uver od hocikoho. Dakujem vam vsetkym za otazky. Prajem pekny vikend
16.11.2012 10:35 - otázka od Peter
pri vybere hypouveru je nutne zvolit si "dobu fixacie urokovej sadzby" - podla coho vyberat ? Je mozne aby mi banka po uplynuti tejto doby zvysila /aj niekolkonasobne / urokovu sadzbu v moj neprospech ?
Dobry den, banka pri tzv. refixacii upravuje urokovu sadzbu najma vzhladom na zmenu refinancnych sadzieb na trhu. Moze sa vam stat, ze vasa sadzba po prehodnoteni stupne ale aj poklesne. Pokial budete uver pravidelne splacat nemalo by dojst k vyraznemu zvyseniu urokovej sadzby. Ak chcete mat istotu rovnakej splatky odporucam dlhsie fixacie - aspon na tri roky.
16.11.2012 10:28 - otázka od Maros
pri akom rozdiele urokovych sadzieb sa uz oplati konsolidovat uver? Oplati sa mi to ked mi ina banka vie ponuknut napriklad pri hypoteke o 0.1% menej?
Dobry den, neodporucam konsolidovat uver ak rozdiel v urokovej sadzbe je iba 0,1%. Ak je vasim kriterium iba rozdiel v urokovej sadzbe (napr.nehladate novy objem uveru), tento by mal byt idealne vo vyske 0,5%.
16.11.2012 10:23 - otázka od takugi
Dobrý deň, chcela by som sa informovať a požiadať vás o názor....máme úver, ktorý splácame už niekoľko rokov a zvládame to spolu s ostatnými poplatkami celkom dobre platiť, premýšľame, nad spotrebným úverom na 2 roky /bez poplatku za spracovanie úveru/ na kúpu stroja, ktorý by nám v budúcnosti mohol ušetriť náklady na kúrenie....chcem sa opýtať na Váš názor, či je v tejto dobe /keď celosvetová situácia je aká je/ je vhodné čerpať úver, či nieje lepšie počkať a či na tak krátke pôžičky sa vzťahuje fix úrok a možnosť predčasného splatenia. Ďakujem. Prajem príjemný zvyšok dňa.
Dobry den, bez ohladu na ekonomicku situaciu je velmi dolezite, aby vam po zapocitani novej splatky uveru zostali v rodinnom rozpocte financie na bezne, ale aj neocakavane vydavky (splatky by nemali byt vyssie ako 1/3 vasho prijmu). Spotrebne uvery su poskytovane s fixnou urokovou sadzbou platnou pocas celej doby splacania uveru. Tieto uvery je mozne predcasne splatit, cena predcasneho splatenia je zakonne stanovena a rovnaka pre vsetky banky.
16.11.2012 10:13 - otázka od gabi
dobry den, chcem sa spytat co je pri uvere najdolezitejsie porovnavat ked sa rozhodujem medzi viacerymi bankami - pri hypoteke su totiz medzi urokovymi sadzbami velmi male rozdiely. mam si vsimat este nieco co v beznej ponuke nenajdem?
Dobry den, okrem urokovej sadzby podla doby fixacie odporucam porovnat si aj kolko penazi dostanete voci hodnote nehnutelnosti a ake poplatky su spojene s poskytnutim hypoteky. Pri hypoteke je vhodne sa informovat aj na sluzby pocas splacania uveru a ich cenu (moznost odlozit si splacanie na urcite obdobie, moznost upravit si splatky pocas splacania...).
16.11.2012 10:06 - otázka od lenka
Dobrý deň, zaujíma ma, či je podľa Vášho názoru výhodnejšie si zobrať úver ešte koncom tohto roka alebo na budúci rok?..Ďakujem.
Dobry den, prave koncom roka banky ponukaju vyhodnejsie spotrebne uvery s roznymi benefitmi. Niektore banky ponukaju v predvianocnom obdobi znizene poplatky alebo darceky. Napriklad v Postovej banke mozete ziskat k spotrebnemu uveru spotrebice Samsung uz od 1 Eura.
16.11.2012 09:51 - otázka od tibor
splacam hypoteku 7 rok a uz som si ju znizil o cca 1/3 predcasnymi splatkami.Da sa zase tato hypoteka navysit o tu istu ciastku?
Dobry den Tibor, vasa situacia sa standardne riesi novym uverom. Niektore banky vsak ponukaju aj moznost navysenia povodnej hypoteky. Odporucam obratit sa priamo na banku, kde mate hypoteku poskytnutu.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu