Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Úroky na študentské a učiteľské pôžičky zrejme nepresiahnu 4,5 percenta

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Úroková sadzba na pôžičky študentov a učiteľov z Fondu na podporu vzdelávania (FPV) zrejme nebude môcť presiahnuť 4,5 percenta. Vo svojom pozmeňujúcom návrhu, ktorý dnes schválili členovia školského parlamentného výboru, to presadzuje opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS).

Kým v súčasnosti sú študentské pôžičky úročené tromi percentami a učiteľské štyrmi, podľa zákona o FPV z dielne ministerstva školstva by sa úrok určoval podľa štátneho dlhu. Beblavý označil tento princíp za riskantný. "Som veľmi rád, že všetci poslanci podporili strop na úrokové sadzby, lebo podľa toho, ako to bolo naformulované, kde sa viaže úroková sadzba na to, koľko štát platí za svoj dlh, by to mohlo znamenať, že ak sa táto vláda vydá gréckou cestou, tak sa s ňou vydajú aj študenti a učitelia a budú platiť o desiatky eur viac," reagoval Beblavý.

V pozmeňujúcom návrhu chcel tiež presadiť, aby študenti nemuseli platiť poplatok za predčasné splatenie pôžičky, ani poplatky za úverové účty. Proti predčasnému splácaniu pôžičky však podľa poslankyne Smeru-SD Ľubice Roškovej boli orgány súčasných pôžičkových fondov. Pri splatení pôžičky do konca štúdia študenti neplatili úrok. Fondy tak mali o to väčšie náklady na správu pôžičky.

Nový Fond na podporu vzdelávania, ktorý spojí v súčasnosti existujúci Študentský pôžičkový fond a Pôžičkový fond pre začínajúcich pedagógov, by mal vzniknúť 1. januára 2013. Právna norma rozširuje okruh žiadateľov. Kým zatiaľ si mohli požičať iba začínajúci učitelia, z nového fondu si budú môcť požičať aj učitelia, odborní pracovníci škôl a tiež doktorandi. Pedagógom umožní nový fond požičať si až do výšky 30.000 eur.

Študentské pôžičky v novom zákone nemajú určený limit. Doposiaľ bol strop na študentskú pôžičku 1328 eur na akademický rok. Výška pôžičky sa má po novom určovať individuálne. Podľa návrhu zákona budú pri prideľovaní pôžičiek preferovaní študenti zo sociálne slabších pomerov, až následne študenti dosahujúci lepšie výsledky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu