Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Ak sa zmení zdravotné poistenie, Union požiada o odškodné

BRATISLAVA - Slovensko poruší podľa súkromnej zdravotnej poisťovne Union európske právne normy, ak parlament zmení súčasný systém rozdeľovania peňazí zo zdravotného poistenia.

V takom prípade bude poisťovňa, za ktorou stojí holandský investor, žiadať náhradu škôd, informovala ČTK Drahomíra Juríková z poisťovne. Podľa odhadov doteraz spoločnosť na Slovensku investovala asi dve miliardy korún.

Zmeny, proti ktorým Union a ďalšie súkromné poisťovne protestujú, navrhol v pondelok na rokovaní zdravotníckeho parlamentného výboru poslanec vládnej strany Smer - sociálna demokracia Peter Obrimčák. Okrem iného presadzuje prísnejšie pravidlá pre hospodárenie zdravotných poisťovní a vznik špeciálneho účtu na úhradu drahej liečby niektorých ochorení. Poisťovne by do neho museli povinne odvádzať peniaze v celkovej sume tri až 12 miliárd Sk ročne. O rozdelení peňazí by malo rozhodovať ministerstvo zdravotníctva.

"V prípade, že tieto zmeny budú prijaté, bude porušená nielen európska legislatíva, ale tiež záujmy súkromných zdravotných poisťovní," tlmočila Juríkova stanovisko predsedu predstavenstva Unionu Tibora Bôrika. Union je podľa neho proti tomu, aby sa menili podmienky, v ktorých spoločnosť začala podnikať na trhu so zdravotným poistením.

Zdravotné poisťovne hospodária v súčasnosti asi s 80 miliardami korún ročne. Najviac, skoro 50 miliárd obhospodaruje štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa. Tá však od budúceho roka stratí viac než 400.000 poistencov. Naopak, skoro pol milióna nových klientov získa Union, ktorý v tomto roku rozbieha činnosť zdravotnej poisťovne. Spoločnosť síce čelila kritike za tohtoročnú rozsiahlu reklamnú kampaň pri nábore poistencov a dostala za ňu od úradu pre dohľad aj trojmiliónovú pokutu, napokon však získal najviac nových klientov.

Mediálnu diskusiu o údajných plánovaných zmenách v zdravotných poisťovniach vyvolali vyjadrenia predstaviteľov Smeru-SD, že v budúcnosti by mali byť napríklad dôchodcovia či študenti povinne poistení v štátom ovládaných poisťovniach, prípadne, že by mala existovať len jedna zdravotná poisťovňa. Súkromné poisťovne by tak podľa ich predstaviteľov stratili peniaze, ktoré už do systému zdravotného poistenia investovali.

Rovnako sa to podľa nich stane aj v prípade, že budú musieť povinne posielať peniaze na špeciálny účet určený pre finančne mimoriadne náročné zdravotnícke výkony, napríklad liečbu rakoviny. "Prípadný pacient síce bude klientom poisťovne, ale vo vybraných prípadoch bude jeho liečbu platiť niekto iný. Bude to neprehľadné," povedal už skôr ČTK zástupca súkromných poisťovní Igor Dorčák.

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič - nominant Smeru-SD tvrdí, že Obrimčák pripravil zmeny bez spolupráce s jeho ministerstvom. Po rokovaní výboru však priznal, že je jednoduchšie úpravy zákona presadiť prostredníctvom poslanca, než cez riadne, niekoľko týždňov trvajúce pripomienkové konanie.

Zdravotnícky výbor Obrimčákov návrh neprijal, ale poslanec ho môže presadiť priamo na decembrovom rokovaní parlamentu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu