Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Dôvera v ekonomike: Klesla najnižšie od februára 2010!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Bratislava 29. októbra (TASR) - Trojmesačný kĺzavý priemer indikátora ekonomického sentimentu (IES) aj v októbri 2012 ďalej klesá. Oproti minulému mesiacu sa znížil o 1,6 bodu na najnižšiu úroveň (86,1) od februára 2010. Do výsledku sa premietol pokles dôvery vo všetkých sektoroch s výnimkou obchodu.

Oproti rovnakému obdobiu vlaňajška je IES nižší o 3,4 bodu a zaostávanie za úrovňou dlhodobého priemeru sa zväčšilo na 11,5 bodu. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Indikátor dôvery v priemysle sa v októbri znížil o 7 percentuálnych bodov (p. b.) na záporných 7,3, čím sa dostal na najnižšiu úroveň od júla 2011 a je 10,3 bodu pod hranicou dlhodobého priemeru. Pokles indikátora ovplyvnilo očakávané zníženie produkcie na najbližšie tri mesiace.

Indikátor dôvery v stavebníctve v októbri klesol na najnižšiu hodnotu za posledného 12,5 roka. Jeho hodnota sa v dôsledku prudšieho oslabenia dopytu a zhoršenia vyhliadok zamestnanosti znížila oproti predchádzajúcemu mesiacu o 9 bodov na záporných 54,5, čím sa prehĺbilo aj zaostávanie za dlhodobým priemerom.

Indikátor dôvery v obchode ako jediný podľa štatistikov v októbri vzrástol, v porovnaní so septembrom o 1,3 p. b., a to najmä vplyvom pozitívnych očakávaní vývoja podnikateľskej situácie v nasledujúcich troch mesiacoch.

Hodnota indikátora dôvery v službách v októbri poklesla v porovnaní so septembrom o 4,3 na úroveň 10,7 bodu. "Vývoj indikátora ovplyvnilo najmä negatívne hodnotenie podnikateľskej situácie, ale aj súčasného dopytu, očakávaný dopyt respondenti hodnotili optimistickejšie," informoval ŠÚ SR.

Spotrebiteľská atmosféra na Slovensku sa naďalej zhoršuje. Indikátor spotrebiteľskej dôvery oproti predchádzajúcemu mesiacu klesol o 6,4 bodu na -38 p. b. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je tak nálada spotrebiteľov podľa štatistikov o 7,9 bodu nepriaznivejšia a aktuálny výsledok zaostáva aj za svojím dlhodobým priemerom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu